George Zichterman (72) woont in Rotterdam. Hij is geboren in Paramaribo en woont sinds zijn eenentwintigste in Nederland.
Waarom doe je mee met het online invoeren van de Surinaamse Burgerlijke Stand?
De belangrijkste reden om mee te werken is omdat ik hiermee de documenten en de informatie daarin toegankelijk help maken voor mijn landgenoten. Ik heb ook aan het project van de slavenregisters en dat van de Volkstelling 1950 meegeholpen.
Door deze projecten hoopte ik meer over mijn familienaam te kunnen achterhalen. Voor mijn eigen genealogie en de zoektocht naar mijn familienaam Zichterman heb ik heel veel moeite moeten doen om aan informatie te komen. Door mee te werken aan dit project wilde ik sneller inzage krijgen in de geboorteaktes van mijn familie, vooral op zoek naar de vaders… Ik wist namelijk niet waar de naam Zichterman vandaan kwam. Uiteindelijk heb ik mijn familienaam kunnen traceren tot Joseph Marie Louis Sichterman (met een S), zoon van mr. Paulus Sichterman, landsadvocaat in West-Indië. Mr. Sichterman kwam in 1837 naar Suriname met zijn gezin. Joseph Sichterman trouwde na de emancipatie met Wilhelmijntje Sechte (een voormalige tot slaaf gemaakte) met wie hij daarvoor al een relatie had. Een van hun dochters was Christina Wilhelmina Sechte (1855) en in de geboorteakte van haar zoon, mijn overgrootvader, wordt zij Christina Zichterman (met een Z) genoemd. En sindsdien heetten wij geen Sichterman meer, maar Zichterman.
Mijn probleem, wist ik, was ook het probleem van veel van mijn landgenoten, als het gaat om de toegankelijkheid tot gedigitaliseerde documenten en informatie voor genealogische studie. Door te helpen met invoeren van geboorteakten, kon ik dit mede mogelijk maken. Toen ik eenmaal begonnen was kwam er ook een grote dosis enthousiasme. In feite raakte ik eraan “verslingerd”, het werd een passie, vooral sinds ik ook meewerk aan de puzzelprojecten.
Is het invoeren moeilijk?
Nee, de instructies zijn heel duidelijk. Als aktes lastig leesbaar zijn, kan je ze overslaan. Maar het gepuzzel op moeilijk te ontcijferen akten geeft mij juist een zekere voldoening. Want hiermee maak je nog meer toegankelijk voor anderen. Anders zou de informatie uit deze aktes voor goed verloren zijn gegaan voor de families van vandaag.
Is er een bijzondere akte of een bijzonder moment dat je is bijgebleven bij het invoeren?
Voor mij zijn er veel bijzondere momenten en deze ervaar ik wanneer het weer is gelukt om zo’n “puzzel” leesbaar te maken, zodat deze toegankelijk wordt.
Andere bijzondere momenten ervoer ik, wanneer ik aan de hand van een geboorteakte mensen in mijn omgeving blij kon maken met een stukje van de puzzel in hun stamboom of als aanvulling op hun genealogie. Zo hielp ik bijvoorbeeld laatst een Surinaamse meneer die in Zuid Afrika woont. Hem kon ik met een gevonden geboorteakte van een voorouder op het juiste spoor brengen van zijn familiegeschiedenis. Weer een andere persoon maakte ik blij toen ik hem de akte van erkenning toezond van zijn grootmoeder van moederskant. Het was een genoegen om de betrokken stamboombouwers hiermee verder te helpen. Daar doe je het voor…!
Hoe is de sfeer onder de deelnemers?
Ik ervaar de sfeer onder de deelnemers als zeer gemoedelijk, via het Forum wordt dankbaar hulp gevraagd en geboden. We streven tenslotte met z’n allen hetzelfde doel na, namelijk deze documenten toegankelijk maken voor het breder publiek en nageslacht.
Heb je nog tips voor mensen die ook willen meehelpen?
Voor hen die willen helpen, maar nog twijfelen: doe a.u.b. mee! Vele mensen wachten hoopvol op toegang tot deze informatie op zoek naar hun familie. En raak niet ontmoedigd als het effe niet lukt, je leert het snel genoeg, gewoon doen.
Ook meedoen? Meld je aan en begin meteen!