Arte Brueren groeide op in Nijmegen en ging naar het Stedelijk Gymnasium. Zij hoefde niet lang na te denken over haar studiekeuze: “Ik had op jonge leeftijd al bedacht dat ik rechten wilde studeren. Een aantal van mijn ooms is advocaat en als kind had ik een groot rechtvaardigheidsgevoel. In vriendinnenboekjes schreef ik dan op dat ik rechter wilde worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me later ook niet echt verdiept heb in andere studies. Als we op school vrij kregen om naar open dagen te gaan, ging ik vaak iets anders doen. Toen ik begon met studeren was ik dus nog nooit op een universiteit geweest.”
Derk Bunschoten
Volgens Arte is het hoge niveau van het onderwijs typerend aan de Nijmeegse rechtenfaculteit. “Niks ten nadele van Groningen overigens – daar heb ik ook een goede studietijd gehad – maar vooral een compliment voor Nijmegen. Er lopen uitstekende docenten rond. Ik heb bijvoorbeeld Derk Bunschoten nog steeds hoog zitten. Hij hield actualiteiten nauwkeurig bij en stond daar echt om ons iets te leren. Bunschoten was ook best streng: hij kon onoplettende studenten flink op hun nummer zetten. ‘Waarom weet jij niet wie er in de regering zitten, dit is basiskennis’. Hij droeg iets uit van: ‘jij wil jurist worden, dus step up your game’, maar had tegelijkertijd een warme uitstraling. Dat kon ik erg waarderen.”
Later zou Derk Bunschoten Artes scriptie begeleiden in de master Publiekrecht. “Ik wilde hem per se als mijn scriptiebegeleider. Ik dacht: ‘ik heb hem ooit bij een eerstejaarsvak als docent gehad, hij weet natuurlijk niet meer wie ik ben’. Dus ik had een keurig mailtje gestuurd waarin ik mezelf eigenlijk een beetje opnieuw voorstelde. Maar hij was meteen super enthousiast. Uiteindelijk is mijn scriptie mede door zijn hulp zelfs nog in de prijzen gevallen.”
Ik zei een keer iets als ‘ik wil het ooit tot international schoppen’. Tot iemand me destijds vertelde dat het Nederlandse team al een tijdje was opgeheven.