De herinneringen van mr. Willyne Hammerstein-Schoonderwoerd

Willyne Hammerstein-Schoonderwoerd
Als dan die advocaten kwamen met: ‘Alstublieft, Mevrouw de Voorzitter, hier krijgt u mijn pleidooi.’ En dan kreeg je daar vijf, zes dichtgetikte vellen. Dan dacht ik: jeetje, ik heb dat hele dossier zitten lezen. Ik ga dan ook niet nog eens een paar uur zitten luisteren.
Naam
Willyne Hammerstein-Schoonderwoerd

Willyne Hammerstein-Schoonderwoerd over de hechte band met de faculteit, de 'Methode Hammerstein' en haar tweede carrière

In 1969 arriveerde Hammerstein als promovenda Privaatrecht in Nijmegen. Over het geven van colleges zegt zij in haar interview: “Onderwijs geven zit volgens mij in mijn bloed. Dat voel ik.” Om die reden besluit Hammerstein na haar promotie in 1975 haar carrière te vervolgen in het onderwijs. Ze wordt benoemd tot bijzonder hoogleraar Personen- en familierecht. In deze periode is Hammerstein tevens werkzaam als rechter- en raadsheer-plaatsvervanger. In 1994 neemt Hammerstein afscheid van de faculteit: ze wordt lid van de Raad van State. Deze functie bekleedt zij tot aan haar pensioen in 2010.

Tweede carrière

Gedurende haar loopbaan besteedde Hammerstein veel van haar vrije tijd aan quilten. Na haar loopbaan stortte ze zich volledig op deze ‘tweede carrière’. Op een dag werd ze zelfs gebeld door een onbekende Française. Ze blijkt een uitgever te zijn en wilt een boek uitbrengen met de kunstwerken van Hammerstein. Vandaag de dag zijn er al vier boeken gepubliceerd (ze werkt op dit moment aan haar vijfde boek) en zijn de boeken al meerdere malen herdrukt. Tevens bewijst Hammerstein dat het onderwijs geven in haar bloed zit; ze reist de gehele wereld over om workshops in quilten te geven.

Wist u dat…

...op de voorkant van Hammersteins inaugurele rede Ouderschap, anders geregeld? een tekening van haar dochter Frederieke staat?

...Hammersteins dag er, ondanks haar pensioen, als volgt uitziet:

  • Ze begint om 8 uur met quilten;
  • Ze werkt tot aan het begin van de middag;
  • Tussendoor maakt zij tijd voor een kop koffie. Daarna luncht zij met haar man;
  • Vervolgens hervat ze het quilten rond half 2, en gaat door tot half 6.
  • Daarna is er tijd voor thee en diner;
  • Na het eten gaat Hammerstein opnieuw naar boven en werkt van 7 uur tot half 10 aan haar quilts.