De herinneringen van prof. mr. Sven Brinkhoff

Sven Brinkhoff
Ik zie dat als belangrijke pijler in mijn werk. Ik doe onderzoek, geef les én treed naar buiten over mijn visie over het strafrecht.
Naam
Sven Brinkhoff

Sven Brinkhoff studeerde Rechtsgeleerdheid van 1998 tot 2004 in Nijmegen. Na zijn studie begon hij bij het Openbare Ministerie. Al snel kwam hij er achter dat hij daar diepgang miste en keerde om die reden na drie jaren terug als promovendus bij de Radboud Universiteit. Als onderzoeker voelde hij zich in Nijmegen direct op zijn plek, maar ook het doceren lag hem goed. Met zijn enthousiasme probeert hij sindsdien studenten te inspireren voor het strafrecht.

Dat enthousiasme leerde hij van zijn promotor Ybo Buruma; iemand die hij als rolmodel beschouwt. In 2014 promoveerde hij op een onderzoek naar startinformatie in het strafproces. Tot 2018 bleef Brinkhoff werkzaam als universitair docent Straf- en procesrecht in Nijmegen. Na een tussenstap bij de Open Universiteit is hij sinds mei 2022 hoogleraar Strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Naast zijn werkzaamheden in het onderwijs bleef Brinkhoff ook betrokken bij de praktijk. Van 2013 tot 2016 was hij rechterplaatsvervanger bij de rechtbanken van Amsterdam en Gelderland. Sinds 2019 vervult hij de rol van plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Bosch.

Wist je dat…

…Brinkhoff regelmatig te zien is bij landelijke televisieprogramma’s zoals Nieuwsuur, EenVandaag en Op1? Sinds zijn promotie wordt hij regelmatig gevraagd voor televisie-interviews. Hij ziet het naar buitentreden met zijn visie over het strafrecht één van de belangrijke pijlers van zijn werk.

Bekijk hier een van zijn recente mediaoptredens. Aan tafel bij Op1 spreekt hij over de omgang met zware criminelen in het Nederlandse rechtssysteem.

...Brinkhoff zich bezighoudt met de innovatie van het onderwijs? Samen met zijn collega’s van de Radboud Universiteit ontwikkelde hij een levendige casus over een Colombiaanse avocadokwekerij die zich verwikkelt in een strafrechtelijke zaak. Wekelijks ontvouwt de zaak zich, waarop studententeams vanuit diverse rollen moeten reageren. De gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen de zaak verschillen per studententeam. Deze innovatieve lijn heeft Brinkhoff doorgetrokken naar Amsterdam, waarvoor hij met behulp van filmploegen diverse serious games ontwikkelde.