De herinneringen van Prof & Prof

Jeroen Rheinfeld
Eén van de kleine lichtpuntjes in de ongezellige coronatijd was de geboorte van Prof & Prof aan de keukentafel met een flinke hoeveelheid wijn en bitterballen.
Naam
Jeroen Rheinfeld

Onder de naam Prof & Prof vertellen de hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols over onderzoekbesprekingen in cafés, hun bourgondisch-filosofische kijk op het recht, en ‘juridische verhaaltjes’ voor het slapengaan.

Bernard Schols studeert Notarieel en Nederlands recht in Nijmegen van 1983 tot 1987, en voltooit daarnaast de post-doctoraal Belastingkunde aan de Universiteit van Tilburg. Jeroen Rheinfeld studeert Notarieel recht in Nijmegen van 2000 tot 2004, waarbij hij in zijn laatste jaar tevens Fiscaal recht studeert - óók in Tilburg.

Prof & Prof live

Op 15 september 2023 staan Prof & Prof op LawLands, het festival dat ter ere van het honderdjarig jubileum van de faculteit is georganiseerd. Het theateroptreden is geprogrammeerd in de grote hoorcollegezaal van het Grotiusgebouw, en gaat van start om 17.00 uur.

Als student kent Bernard Schols een groot contrast. Enerzijds is hij een streber – “Ik kon letterlijk geen genoeg van de studie krijgen en miste nooit een college” – maar aan de andere kant brengt hij veel uren door in het café met onder andere zijn vrienden van het Roomsch-Katholiek Mannenkoor van studentenvereniging Carolus Magnus. Na zijn studie is Schols vijftien jaar werkzaam in het notariaat, en richt hij zich tevens op een wetenschappelijke carrière. Eind 2007 promoveert hij bij professor Martin-Jan van Mourik. Momenteel is Schols hoogleraar Successierecht aan de Radboud Universiteit. Hij verschijnt ook regelmatig met zijn theateroptredens op het podium en is auteur van meerdere boeken, waaronder het succesvolle boek ‘Voorkom ruzie bij de kist’.

Rheinfeld leert Schols kennen als zijn scriptiebegeleider. Na een succesvolle afronding van zijn scriptie en daarmee zijn studie, besluit Rheinfeld zijn onderzoek voort te zetten door middel van een promotieonderzoek als buitenpromovendus. Zijn promotor Bernard Schols en hij genieten een fijne samenwerking en onderzoekbesprekingen vinden veelal plaats in cafés en restaurants in en rondom Nijmegen, een stelregel die Schols van zijn promotor Van Mourik leerde. Rheinfeld promoveert in 2014 op een proefschrift over kavelruil. Ook na zijn promotie blijft hij naast de praktijk ook werkzaam in het onderwijs. Hij is universitair docent Agrarisch recht bij de Nijmeegse rechtenfaculteit, wordt in 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en sinds 2018 is Rheinfeld als vennoot verbonden aan FBN Juristen te Amsterdam.

In 2020 sluit de universiteit haar deuren vanwege de coronacrisis. In deze ‘ongezellige tijd’ ontstaat het idee en geboorte van Prof & Prof. Aan de keukentafel, onder het genot van een flinke hoeveelheid wijn en bitterballen, bedenken de geboren Twentenaar en Limburger het programma Recht is Rond. Samen maken ze afleveringen op YouTube, verzorgen ze theateroptredens en schrijven ze columns voor Ars Aequi, waarin ze hun bourgondisch-filosofische kijk op het recht delen. Hierbij wordt enige humor niet geschuwd.