De herinneringen van vier raadsheren van Gerechtshof 's Hertogenbosch

Vier Raadsheren van Gerechtshof Den Bosch
We hebben alle vier tegelijkertijd bij de rechtenfaculteit gewerkt en nu werken we alle vier tegelijk als raadsheer bij het Hof.
Naam
Patricia van Reijsen

Vier raadsheren van Gerechtshof 's Hertogenbosch over rijmende Sinterklaascolleges, het vonnis van Van der Grinten en wat hun werk zo leuk maakt.

Hanneke Ackermans, Patricia van Reijsen en Gert-Jan Vossestein studeerden rechten in Nijmegen. De eerste begon halverwege de jaren ’70 met de rechtenstudie, de laatste studeerde begin jaren ’90 af. Hoewel ze niet tegelijkertijd studeerden, herkennen de raadsheren zich in de studieherinneringen van de anderen. In tegenstelling tot deze drie alumni studeerde Eugenie Schaafsma-Beversluis in Groningen en Leiden, maar voegde zich na haar studie in 1987 bij de Nijmeegse rechtenfaculteit, waar ze nog steeds een aanstelling heeft.

Alle vier de raadsheren werkten na hun studie bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Nijmegen. Op enig moment werkten ze tegelijkertijd bij de faculteit, maar ieder kwam daar op een verschillende manier terecht. Ackermans vervulde de rol van student-assistent en solliciteerde direct na haar studie voor de functie van wetenschappelijk medewerker bij professor Frans Duynstee. Vanwege de drukte die Duynstee’s politieke carrière met zich meebracht, besloot Ackermans de overstap te maken naar professor Wim van der Grinten bij wie ze in 1989 promoveerde. Van Reijsen begon na haar afstuderen als junioronderzoeker en -docent bij de vaksectie Gezondheidsrecht. In 1999 promoveerde zij bij professor Bas Kortmann. Vossestein werd na afronding van zijn studie door professor Sjef Maeijer gevraagd om een promotieonderzoek te doen bij het Van der Heijden Instituut. Voor het onderzoek stond maar een beperkt aantal jaren ter beschikking, waardoor hij uiteindelijk niet in Nijmegen maar in Leiden promoveerde. Schaafsma-Beversluis werd in 1987 aangenomen als wetenschappelijk medewerker bij professor Jan Leijten, doceerde over de jaren heen onder andere de vakken Burgerlijk Procesrecht en Mediation, en staat momenteel nog steeds onder contract bij de faculteit.

Na enkele omzwervingen in onder meer het onderwijs en de commerciële sector ontmoetten de vier elkaar weer bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Ackermans, Van Reijsen, Vossestein en Schaafsma-Beversluis werken daar voor team Familie- en Jeugdrecht. Onlangs ging Schaafsma-Beversluis met pensioen.