Checklist voor de startende docent

Als docent lever je een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van studenten en aan de kwaliteit van het onderwijs op onze universiteit. Als je start met het geven van onderwijs, dan is er veel nieuws te ontdekken. Om je te inspireren, informeren en te verwelkomen hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.

Checklist voor de startende docent

Wanneer je start als docent van de Radboud Universiteit komt er veel informatie op je af. We hebben een handige checklist opgesteld met alles waar je als beginnende docent aan kan denken.

Met welke mensen moet ik kennis maken?

• Teaching Information Point (TIP): Bij het TIP kun je terecht als je vragen hebt over aanpassingen die je wilt maken in een cursus of als je je wilt ontwikkelen als docent. Geef je onderwijs aan de Medische Faculteit, dan kun je terecht bij de Radboudumc Health Academy.
  • Teaching and Learning Centre (TLC): Bij het TLC kun je terecht voor vragen en ideeën rondom onderwijsontwikkeling en -innovatie, je ontwikkeling als docent en onderzoek naar (wetenschappelijk) onderwijs en leren.
  • TLC ambassadeurs: De ambassadeurs van het Teaching and Learning Centre zijn gesprekspartner voor docenten die hun onderwijs willen veranderen en zichzelf verder willen ontwikkelen.

Hoe kan ik me als docent ontwikkelen?

• Coaching: Wanneer je als docent verder wilt groeien, kun je er voor kiezen om je te laten coachen.
  • Het behalen van je Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO): Het BKO is een bewijs van didactische bekwaamheid van docenten in het wetenschappelijk onderwijs. Bezoek een informatiebijeenkomst voor meer informatie over het traject.
  • Het volgen van trainingen: De afdeling Education Support biedt diverse trainingen aan die docenten helpen in het ontwikkelen en verbeteren van vaardigheden op het gebied van didactiek en de inzet van ICT in het onderwijs.

Waar moet ik rekening mee houden bij de opzet van mijn cursus?

• Bedenk goed welke structuur jouw cursus moet hebben.
  • Volg de Basistraining Brightspace waarbij je leert hoe je een cursus opbouwt in de digitale leeromgeving van Brightspace.
  • Kijk in de Werkinstructies & Handleidingen van de Radboud Universiteit. Typ een zoekterm in en je vindt voor bijna elke ondersteunde ICT-tool een stappenplan.

Wat zijn praktische zaken die ik moet weten en regelen?

• Toegang regelen tot Brightspace. Brightspace is de digitale leeromgeving van de Radboud Universiteit. Het is gebruikersvriendelijk, responsive en biedt veel mogelijkheden, zoals discussiefora, formatieve toetsen, een digitaal portfolio en het insluiten van kennisclips.
  • Academische jaarkalender: Lees meer over de universitaire jaarindeling.
  • Cijfers invoeren via OSIRIS: Dit is de online omgeving waarin je de gegevens van studenten kunt inzien en gegevens van hun begeleiding bijhoudt.

Radboud Teaching and Learning Centre

Het Radboud Teaching and Learning Centre wil samen met alle medewerkers en studenten toewerken naar een universitaire gemeenschap waarin we blijven leren, van en met elkaar. Een klimaat waarin verbetering en vernieuwing in het onderwijs omarmt worden en we nieuwsgierig zijn naar hoe we met ons onderwijs studenten nog beter kunnen opleiden en ondersteunen in het leren. De activiteiten van het TLC kunnen bijdragen aan een vliegende start als docent.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.