Zoek in de site...

LOT Oeuvreprijs Wetenschapscommunicatie voor Peter-Arno Coppen

Datum bericht: 14 januari 2022

De Oeuvreprijs Wetenschapscommunicatie van de Landelijke Onderzoeksschool Taalkunde wordt toegekend aan Peter-Arno Coppen voor zijn jarenlange inzet voor de popularisering van de taalwetenschap in Nederland.

Peter-Arno Coppen (1958) is behalve hoogleraar Vakdidactiek van de Geesteswetenschappen aan de Radboud Docenten Academie onder andere columnist van Trouw en Levende Talen Magazine en redacteur van het tijdschrift Onze Taal. Daarnaast is hij sinds vele jaren actief op het internet, bijvoorbeeld als redacteur van het tijdschrift Neerlandistiek. Ook is hij regelmatig te horen in het programma De Taalstaat op NPO1 en is hij actief in het ontwikkelen van didactisch materiaal.

Coppen slaagt er volgens de jury in zijn lezers of hoorders altijd zelf te laten nadenken over taal en zo onmiddellijk te betrekken bij het onderzoek. Zijn focus ligt daarbij vaak bij de zinsontleding, en hij slaagt erin die materie – die vaak als vaag en onbelangrijk wordt beschouwd – voor ieder publiek te laten leven. De jury prijst onder andere Coppens bereidheid om als wetenschapscommunicator niet alleen te zenden, maar ook met allerlei mensen in discussie te treden, bijvoorbeeld via sociale media, waar hij al sinds de eeuwwisseling opereert onder het pseudoniem Taalprof.

Tijdens De Grote Taaldag 2022 op 4 februari in Utrecht zal de oeuvreprijs worden toegekend aan Peter-Arno Coppen.

Lees ook het interview met Peter-Arno op Voxweb