Zoek in de site...

Begeleiden Profielwerkstuk

 • Hoe help je leerlingen zich te oriënteren op een onderwerp voor het profielwerkstuk?
 • Wanneer is een onderzoeksvraag goed?
 • Hoe begeleid je leerlingen op zo'n manier dat je voorzeggen vermijdt?
 • Op welke manier houd je rekening met verschillen tussen alfa, bèta en gamma onderzoek?
 • Hoe beoordeel je een profielwerkstuk op eerlijke en gelijke wijze?

In de afgelopen jaren hebben wij veel scholen en docenten geholpen bij het beantwoorden van deze vragen. In de Training Begeleiden Profielwerkstuk focussen we op de rol van de docent als begeleider en beoordelaar bij de totstandkoming van het profielwerkstuk.

Inhoud

Concreet richten we ons op de begeleidingskenmerken en -instrumenten die kunnen bijdragen aan een profielwerkstuk dat voldoet aan de criteria voor academische vaardigheden. De training geeft antwoord op drie vragen:

 • De onderzoeksvraag
  Hoe begeleid ik mijn leerling van een vage belangstelling naar het formuleren van een precieze en afgebakende vraag?
 • De beoordeling
  Hoe kom ik vanuit mijn intuïtie over goede onderzoeksvragen tot een beoordelingsinstrument (rubrics) dat valide en bruikbaar is? En hoe maak ik daarin onderscheid tussen alfa, gamma en bèta onderzoek?
 • De begeleiding 
  Hoe gebruik ik mijn beoordelingsinstrument als betrouwbaar begeleidingsmiddel?

Op maat

Voorafgaand aan de training wordt het bestaande referentiekader/protocol rondom het profielwerkstuk bekeken en besproken en is er aandacht voor de bestaande knelpunten. Ook wordt gevraagd enkele profielwerkstukken op te sturen. Op basis daarvan maken we de training op maat.

Doelgroep

De training is voor groepen docenten van één of meer scholen.

Opleiders

De training wordt meestal gegeven door drie opleiders van de Radboud Docenten Academie met allen een andere achtergrond: alfa, bèta en gamma. Alle opleiders hebben zelf ook voor de klas gestaan en kennen de uitdagingen van het begeleiden van een profielwerkstuk.

Locatie en duur

De training duurt vijf uur exclusief pauze. We geven de training bij jouw op school of op de Radboud Universiteit. In het laatste geval kunnen we ook de catering voor jullie verzorgen.

Interesse?

Wil je meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag hoe we je verder kunnen helpen.

PWS begeleiding voor je leerlingen?

Ben je op zoek naar programma's voor leerlingen om ze te ondersteunen bij het maken van hun profielwerkstuk. Bekijk hier het aanbod van de PUC of Society en de PUC of Science.