Zoek in de site...

Science and Education

Passie voor je vak, kennis delen, presenteren, leiding geven en interesse voor didactiek. Bij die drijfveren sluit de masterspecialisatie Science and Education perfect aan. Hiermee behaal je én je Master of Science-titel én je eerstegraads lesbevoegdheid, zodat je docent wiskunde, biologie, natuurkunde of scheikunde kunt worden – afhankelijk van jouw studierichting.

Binnen deze specialisatie is er veel aandacht voor pedagogisch-didactische vaardigheden, professionele ontwikkeling en praktische ervaring in de vorm van stages. Bovendien word je opgeleid tot wetenschapper in educatief didactisch onderzoek.

De masterspecialisatie Science and Education is een samenwerking tussen de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en de Radboud Docenten Academie. In deze specialisatie breng je de helft van de tijd door op een stageplaats, voor de klas, en de andere helft op de universiteit. Hierdoor koppel je praktijkervaringen aan de theorie en vice versa.

In de masters Mathematics en Physics and Astronomy volg je een tweejarig programma waarin inhoudelijke cursussen en de lerarenopleiding volledig geïntegreerd zijn. Je kunt zelfs de onderzoeksstage invullen met een vakdidactisch thema. In de masters Biology, Medical Biology en Molecular Sciences volg je het eerste jaar inhoudelijke cursussen en doe je een onderzoeksstage. Het tweede jaar is helemaal gericht op (leren) lesgeven.

Toelatingseisen

Je kunt deze specialisatie volgen wanneer je staat ingeschreven voor de masteropleiding Biology, Mathematics, Medical Biology, Molecular Sciences of Physics and Astronomy. Er zijn verschillende toelatingseisen voor deze masteropleidingen.

Voor Biology, Medical Biology en Molecular Sciences gelden de volgende toelatingseisen:

 • Voor de vakken biologie en scheikunde geldt dat je ten minste een bachelordiploma in het schoolvak hebt afgerond, heb je een Hbo bachelor gedaan of geen bachelor in biologie of scheikunde neem dan contact op met de studieadviseur van de Radboud Docenten Academie
 • In principe heb je het eerste masterjaar (60 EC) behaald.
 • In ieder geval moet je de onderzoeksstage en alle cursorische onderdelen die contacturen vergen hebben afgerond voordat je met het educatieve deel kunt starten

Voor Mathematics en Physics and Astronomy gelden de volgende toelatingseisen:

 • Voor alle vakken geldt dat je ten minste een bachelordiploma op zak hebt van een verwante bacheloropleiding

Aanmelden voor de schoolvakken Scheikunde & Biologie
Wil je je aanmelden voor de Educatieve Master als onderdeel van Science and Education?

 • Meld je dan eerst aan voor een master aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit via studielink.
 • Meld je tijdens het eerste jaar van je master aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan bij de Radboud Docenten Academie via het aanmeldingsformulier Educatieve Master als onderdeel van de master Science and Education. Hiervoor gelden dezelfde aanmelddeadlines als voor de reguliere Educatieve Master. Starten kan alleen als je voldoet aan de toelatingseisen.

Aanmelden voor de schoolvakken Wiskunde en Natuurkunde

Wil je je aanmelden voor de tweejarige educatieve master (specialisatie science and education)?

 • Meld je via Studielink aan voor de Tweejarige Science and Education Master
  - Wiskunde: Master Mathematics: Science and Education (Nederlandstalig)
  - Natuurkunde: Master Physics and Astronomy: Science and Education (Nederlandstalig)