Wat is het?
De Universiteit Maastricht biedt in samenwerking met de docentenacademie van de Radboud Universiteit een flexibel maatwerktraject aan. Ben jij in het onderwijs werkzaam en/of woonachtig in de regio Limburg en verken jij de mogelijkheid om een eerstgraads lesbevoegdheid te halen? Dan kan je (deels) in Maastricht een eerstegraads lesbevoegdheid behalen. Je volgt je academische lerarenopleiding (met een selectie van vakken over vakinhoud, pedagogiek en didactiek) gedeeltelijk op de campus van de Universiteit Maastricht en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Voor wie?
Heb je een academische vooropleiding (wo-masterdiploma)? Sta je (on[der])bevoegd voor de klas? Of wil je vanuit een andere achtergrond de overstap naar het onderwijs maken? Dan is dit traject misschien iets voor jou.
Marjanke de Bruin
Studieadviseur

Wat is een zij-instroom traject?
Het zij-instroomtraject heet volgens de wet het traject ‘zij-instroom in het beroep’. Het is een leer-werktraject van maximaal twee jaar, waarbij je vanaf dag één betaald voor de klas staat en daarnaast je bevoegdheid bij een hogeschool of universiteit haalt. De school betaalt je studiekosten met behulp van de zij-instroomsubsidie. Om in aanmerking te komen voor een traject aan de Radboud Universiteit moet je een wo-masterdiploma hebben en voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring.
Voldoe je niet aan de criteria? Neem dan contact op met onze studieadviseur.
Wat is een geschiktheidsonderzoek?
Wil jij je bevoegdheid halen via het zij-instroomtraject (zij-instroom in het beroep)? Dat kan alleen als je een aanstelling hebt als leraar op een school. Bovendien maakt een onderzoek naar geschiktheid (inclusief assessment en portfolio) deel uit van de toelatingsprocedure. Een geschiktheidsonderzoek moet antwoord geven op drie vragen, op basis daarvan wordt jouw persoonlijk scholingstraject bepaald:
1. Kun jij direct voor de klas staan?
2. Kun jij binnen twee jaar je bevoegdheid halen?
3. Zo ja, welke scholing en begeleiding heb je daarvoor nodig?
Lees hieronder alle antwoorden op veel gestelde vragen over het geschiktheidsonderzoek.
Ervaringsverhaal
Mart Beulen, Eerstegraads Docent Bedrijfseconomie & Economie op het Dominicus College in Nijmegen, deelt zijn ervaringen over de opleiding.
Aanmelden
Weet je inmiddels dat het zij-instroom traject écht iets voor jou is? Neem dan contact op met onze studieadviseur.
Woon je niet in Limburg maar wil je wel graag een lesbevoegdheid halen via zij-instroom? Lees dan hier verder...
Waar?
Het leer-werktraject is mogelijk in 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Je volgt 1 dag in de week college op de campus in Maastricht en 1 dag college aan de RU in Nijmegen. Alle overige dagen sta je betaald voor de klas.