Zoek in de site...

Past zij-instroom bij mij?


Past zij-instroom bij mij?

Kom erachter of een zij-instroomtraject bij jou past

Je bent eruit: je wilt een overstap naar het onderwijs maken. Je hebt je ingelezen en weet dat er een aantal routes naar het onderwijs zijn. Een zij-instroomtraject lijkt je een mooie optie: een tweejarig traject dat bovendien volledig betaald is. Maar los van de criteria waar je aan moet voldoen, is het ook goed om te bekijken of dit traject wel bij jou past. In dit artikel geven we daarom zo goed mogelijk antwoord op de vraag: past een zij-instroomtraject bij mij?

Het zij-instroomtraject in het kort

Een zij-instroomtraject is een op maat gemaakt traject waarin je tegelijkertijd leert en werkt. Je hebt een wo-masterdiploma én een baan in het onderwijs nodig om in aanmerking te komen voor dit traject. Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een onderwijsinstelling van max. 0.6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar als docent die vanaf dag één voor de klas staat. Natuurlijk niet helemaal onbegeleid, maar in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de lesuren die je draait. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent.

Lees alles over zij-instromen als leraar in het voortgezet onderwijs hier
Lees alles over zij-instromen als docent in het mbo hier
Lees alles over zij-instromen als leerkracht in het primair onderwijs hier

Vooraf oriënteren op het docentschap

Als stagiaire heb je de mogelijkheid om in het beroep te groeien. Je loopt mee, zit achter in de klas en begint met het geven van deellesjes. Dat is bij een zij-instroomtraject niet zo. Het is daarom belangrijk dat je je - voordat je zij-instroomtraject start - al goed oriënteert op het docentschap. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een zij-instroomtraject bij jou past.

Loop een dag mee op een school

De beste manier om te kijken of het onderwijs iets voor jou is: loop een dag mee op een school. Je ziet het werk van een leraar, je maakt kennis met de doelgroep waar je les aan gaat geven en je ervaart de sfeer op een school. Veel scholen staan open voor een meeloopdag.

Bezoek informatiebijeenkomsten over zij-instroomtrajecten

Door heel Nederland worden open avonden en informatiebijeenkomsten georganiseerd voor mensen die een zij-instroomtraject overwegen. Neem bijvoorbeeld in het voorjaar van 2023 deel aan onze voorlichtingsactiviteiten over zij-instroom. Je hoort veel praktische informatie over de invulling van het zij-instroomtraject en kan je vragen stellen aan experts. Vaak zijn er ook sprekers aanwezig die zelf een carrièreswitch naar het onderwijs hebben gemaakt en jou zo kunnen helpen bij je oriëntatie op de overstap. Kun je niet wachten tot volgend jaar? Neem dan voor al je vragen contact op met de studieadviseur.

Volg de training Zin in lesgeven

Denk jij na over een carrière als leraar, al dan niet als zij-instromer in het beroep? Dan kan de driedaagse training Zin in Lesgeven ook een start zijn van jouw oriëntatietraject. Na afloop van deze training weet je beter of het beroep van leraar bij jou past: of je "het moet doen", of je er gelukkig van wordt én of je het in je hebt. Daarnaast is een belangrijk doel van de training het enthousiasmeren en motiveren van degenen die het 'in zich' hebben.

Maak de zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs

Met behulp van de zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs kun je onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is, als zij-instromer in het beroep of via een andere route. De zelftest bestaat uit vier onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Deze test duurt circa 30 tot 45 minuten.

Samenvatting

Een zij-instroomtraject klinkt als een ideale route: een kort traject dat bovendien volledig bekostigd wordt door de school. Houd er wel rekening mee dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen voordat je in aanmerking komt voor een zij-instroomtraject. Zo heb je een universitaire bachelor en master nodig. Daarnaast moet je nagaan of een zij-instroomtraject wel bij jou past. Ben jij er klaar voor om direct vanaf dag één voor de klas te staan en zelfstandig je lessen te verzorgen? Oriënteer je daarom vooraf goed: loop mee op een school, infomeer jezelf over het zij-instroomtraject, volg een training waarin deze oriëntatievraag centraal staat of doe een online zelftest.

Wil je nog meer lezen over zij-instroom, routes naar docentschap en andere praktische zaken? Neem dan eens een kijkje op de website van het Onderwijsloket - hét informatiepunt voor werken in het onderwijs.

Marjanke de Bruin

Marjanke de Bruin
Studieadviseur

Het zij-instroom traject is maatwerk. Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Vraag dan een persoonlijk gesprek aan waarin we jouw wensen en mogelijkheden verder kunnen bespreken.