1 op 5 mensen is hoogsensitief, maar wat betekent dat?
1 op 5 mensen is hoogsensitief, maar wat betekent dat?

Hoogsensitieve personen gezocht voor onderzoek in de Week van de HSP

Deze week vindt de Week van de HSP plaats waarin extra aandacht wordt besteed aan hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een eigenschap die bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt. Deze week biedt een uitstekende gelegenheid om meer te leren over HSP en om deel te nemen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij mensen een verhoogde gevoeligheid hebben voor externe prikkels en verwerking ervan. Dit kan zich uiten in een sterke reactie op geluiden, geuren, beelden en gevoelens, zowel van zichzelf als van anderen. Hooggevoelige personen kunnen hierdoor sneller overprikkeld raken, maar ook genieten van een rijke en diepe beleving van het leven.

Week van de Hoog Sensitieve Personen (HSP)

De Week van de HSP is een initiatief dat als doel heeft om bewustwording en begrip rondom hooggevoeligheid te vergroten. Er worden diverse activiteiten en lezingen georganiseerd waarin experts, coaches en HSP's hun kennis en ervaringen delen. Meer informatie over deze evenementen en hoe je kunt deelnemen, vind je op de officiële website van de week van de HSP:

week van de HSP

Onderzoek naar Mindfulness Training voor Hooggevoelige Personen

Wanneer je direct een steentje bij wilt dragen aan onderzoek naar HSP, nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan een onderzoek. Wetenschappers van Donders Instituut onderzoeken op dit moment het effect van mindfulness training voor hooggevoelige personen. Mindfulness kan hoogsensitieve mensen namelijk helpen om beter om te gaan met hun gevoeligheid en stress, en zo de kwaliteit van leven verbeteren.

Deelname houdt in dat je een mindfulness training volgt (of juist niet als je in de controlegroep wordt ingedeeld) vragenlijsten invult om het effect van de training te evalueren. Dit is een unieke kans om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en tegelijkertijd meer inzicht te krijgen in je eigen hooggevoeligheid. Meer informatie over het onderzoek, contactgegevens en hoe je mee kunt doen, vindt je hier:

Doe mee

Leer meer op het Donders Wonders blog

Ben je geïnteresseerd in de wetenschap over de hersenen, cognitie en gedrag? Bezoek dan ook het Donders Wonders blog, waar PhD-kandidaten wekelijks op een laagdrempelige manier schrijven over onderzoek. Lees vooral de artikelen over hoogsensitiviteit