Dankzij deze impuls kan het CPBT de transitie naar een proefdiervrije biomedische translatie wel versnellen volgens het Nationaal Groeifonds. Ook kan Nederland daaraan verdienen met meer betaalbare medicijnen, medische technologieën en voeding. Van de totale toekenning gaat 1,4 miljoen naar onderzoek binnen het Donders Instituut.
Neuronen en vezels
Erik Storkebaum: “We zullen binnen dit project experimenten doen met muizen die ziektes hebben die hun motoriek aanpassen. We willen zien of de resultaten van testen zonder proefdieren, bijvoorbeeld met motor neuronen en spiervezels in een schaaltje, vergelijkbaar zijn met wat we zien bij muizen die de ziekte echt hebben. Hoewel we streven naar proefdiervrij biomedisch onderzoek, zal het gebruik van muismodellen in de zoektocht naar nieuwe en verbeterde therapieën voor neurodegeneratieve ziekten in alle waarschijnlijkheid nog een aantal decennia nodig blijven.”
Een ander deel van het onderzoek dat binnen het Donders Institute wordt uitgevoerd gaat over het opzetten van een geavanceerde brein-spier-op-een-chip model voor motor neurodegeneratieve ziekten. De bedoeling is om vanuit patiënten afgeleide stamcellen brein en spiercellen te kweken op elektrische chips en de activiteit van deze cellen uit te lezen. Dit noemen we in vitro modellen, die we gebruiken voor het evalueren van medicijnen. Nael Kasri: “Als we ooit de transitie willen maken naar minder gebruik van proefdieren dan is dit het ideale moment om hierin volop te investeren. Belangrijk hierbij is dat we in de komende jaren volop inzetten op het testen van de validiteit van deze nieuwe in vitro modellen.”
Consortium
Het CPBT wordt gerealiseerd door een kernconsortium van leidende partijen - Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en RIVM - in samenwerking met vele publieke en private partners waarvan het Donders Instituut er een is.