CovoS studie

Vergelijkingsgroep voor CovoS onderzoek
Tijdsduur
1 januari 2024 tot 30 juni 2025
Projecttype
Onderzoek

Wilt u bijdragen aan de weg naar verbeterde behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) en hiervoor een vergoeding ontvangen? Doe mee aan de vergelijkingsgroep van het wetenschappelijke onderzoek “Cortisol voor PTSS” (CovoS)!

Aanmelden

Waarom dit onderzoek?

De motivatie voor de CovoS studie komt voort uit het feit dat een deel van de mensen met PTSS niet geholpen zijn bij de huidige therapie. Wij denken dat we de behandeling kunnen verbeteren wanneer deze rekening houdt met biologische verschillen tussen mensen. Sommige mensen met PTSS vertonen andere biologische stressreacties die mogelijk minder effectief zijn als je in behandeling gaat voor PTSS. Mogelijk kunnen we dit tijdelijk herstellen door middel van medicatie zodat de PTSS behandeling beter aanslaat. In dit onderzoek bestuderen we deze biologische verschillen in het stresssysteem bij mensen met PTSS in vergelijking tot de algemene populatie, als onderdeel van het pad naar verbeterde behandeling voor PTSS.

Wat houd deelname in?

Het onderzoek vindt plaats in het Donders Centre for Neuroimaging (DCCN) in Nijmegen. Voor het onderzoek zelf is het nodig dat u drie keer naar het DCCN komt.

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Geschiktheidsonderzoek, duurt 1 uur: u vult een vragenlijst in over vervelende/traumatische gebeurtenissen in de jeugd en we nemen bij u een klinisch interview af over psychiatrische aandoeningen. Aan het einde van deze afspraak krijgt u te horen of u in aanmerking komt voor de rest van het onderzoek.
 2. Eerste bezoek van het onderzoek (A1), duurt 1.5 uur: u vult vragenlijsten in die o.a. gaan over mogelijke negatieve ervaringen in uw leven, u doet puzzeltaak op de computer, en u krijgt uitleg over de thuistest voor het stresssysteem.
 3. Thuistest: u neemt in de ochtend meerdere keren speeksel af met een soort watjes om het biologische stresssysteem te meten, hierbij neemt u ook een lage dosis medicatie (zonder bijwerkingen) als hulpmiddel bij deze procedure.
 4. Tweede bezoek van het onderzoek (A2), duurt 3 uur: u vult vragenlijsten in o.a. over drugs- en alcoholgebruik en psychische klachten, u doet mee aan een ongevaarlijke stressprocedure waarbij u uw hand in ijskoud water houdt, hierbij geeft u ook speeksel af, en wij doen bij u een bloedafname.

Vergoeding voor dit onderzoek

Voor het geschiktheidsonderzoek ontvangt u een vergoeding van €10 euro. Indien u in aanmerking komt voor het onderzoek, dan ontvangt u daarnaast voor uw deelname een vergoeding €82. Ook ontvangt u een vergoeding voor uw reiskosten.

Criteria voor deelname?

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar een passende vergelijkingsgroep van mensen zonder PTSS (ook wel controlegroep genoemd). U kunt alleen meedoen aan dit onderzoek als het volgende voor u geldt:

 • 18-64 jaar oud;
 • Geen geschiedenis van of huidige psychiatrische stoornissen;
 • Geen geschiedenis van jeugdtrauma (bijvoorbeeld door verwaarlozing, mishandeling, pesten)

In onderstaande gevallen kunt u helaas niet meedoen aan het onderzoek:

 • Bij gebruik van psychotropische medicatie;
 • Bij geschiedenis van of huidige relevante neurologische aandoening (bespreek dit met het onderzoeksteam);
 • Bij een relevante endocriene (hormonale) aandoening (bespreek dit met het onderzoeksteam);
 • Bij een algemene leerstoornis en/of laagbegaafdheid (IQ < 80);
 • Bij Body Mass Index (BMI) hoger dan 35
  (u kunt dit checken via https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter);
 • Bij zwangerschap of borstvoeding;
 • Als u niet in staat of bereid bent om u op een aantal dagen rond het onderzoek te onthouden van recreatieve drugs en alcoholgebruik te beperken;
 • Als u dagelijks rookt en niet bereid bent om op een aantal dagen rond het onderzoek afspraken te maken over de frequentie en timing van roken.

Meer informatie?

Aanmelden voor de vergelijkingsgroep van dit onderzoek kan via deze website, daarvoor klikt u op de aanmelden link.

Heeft u bijvoorbeeld een vraag over de aanvullende criteria van het onderzoek? U kunt uw e-mail sturen naar covos-controlegroep [at] donders.ru.nl (covos-controlegroep[at]donders[dot]ru[dot]nl)

Bent of kent u iemand met PTSS die mee zou willen doen aan dit onderzoek?
Kijk dan voor meer informatie op www.cortisolvoorptss.nl

Aanmelden

Contactinformatie

Contactpersoon