FLAIR studie

Onderzoek naar het immuunsysteem, hersenen en gedrag.

Waarom is het zo moeilijk om een dieet of leefstijlverandering vol te houden? Speelt je immuunsysteem hierin een rol? In de FLAIR studie willen we dit graag onderzoeken om mensen te helpen bij het maken en volhouden van gezonde keuzes.

AANMELDEN

Waarom dit onderzoek?

Ongeveer de helft van de mensen met overgewicht heeft een chronische, lichte ontsteking in het lichaam. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bepaald type vetweefsel en wordt ook wel laaggradige ontsteking genoemd. Deze ontsteking is niet zo hoog als bij een infectie of ziekte, waardoor de meeste mensen het vaak zelf niet merken.

Er zijn aanwijzingen dat deze lichte ontsteking bepaalde processen in het lichaam kan beïnvloeden. Hierdoor ontwikkelen sommige mensen bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten.

We denken dat deze ontsteking ook invloed heeft op de hersenen, vooral in hersengebieden die belangrijk zijn voor het maken van (voedsel)keuzes. Ook denken we dat het invloed heeft op motivatie en bijvoorbeeld op het volhouden van een leefstijlverandering of afvaldieet. In dit onderzoek willen we daarom onderzoeken welke invloed deze ontsteking precies heeft op voedselkeuzes. Met deze kennis hopen we mensen te helpen bij het beter volhouden van een gezonde levensstijl.

In de FLAIR studie willen we dit onderzoeken door middel van een ontstekingsremmend medicijn. Door het ontstekingsremmend medicijn wordt de laaggradige ontsteking minder. Hiermee onderzoeken we of dit de hersenen verandert.

Voor dit onderzoek zoeken we:

U kunt helaas niet meedoen wanneer u:

 • Dagelijks rookt.
 • Een maagverkleining heeft gehad in de afgelopen 5 jaar
 • Een medische aandoening heeft die van invloed kan zijn op het onderzoek, zoals suikerziekte, een ontstekingsziekte of auto-immuunziekte
 • Bepaalde medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op het onderzoek, zoals ontstekingsremmers of antidepressiva
 • Zwanger bent, borstvoeding geeft, of van plan bent zwanger te worden in de komende 6 maanden
 • Niet-verwijderbare metalen in uw lichaam heeft (met uitzondering van een draadje achter uw tanden) of last heeft van claustrofobie

Wat houdt deelname in?

U neemt een ontstekingsremmend medicijn of een nepmedicijn (placebo) voor 12 weken. Daarnaast komt u twee keer naar het onderzoekscentrum voor een afspraak van ongeveer 4,5 uur.

We controleren voorafgaand aan het onderzoek of u een lichte ontsteking heeft. Ook als blijkt dat u geen ontsteking heeft kunt u meedoen met het onderzoek. U krijgt dan geen ontstekingsremmend medicijn en komt dan maar 1 keer naar het onderzoekscentrum.

Tijdens de afspraak op het onderzoekscentrum doen we het volgende:

 • MRI onderzoek. Hiermee meten we uw hersenstructuur, hersenactiviteit tijdens een computertaak en lichaamssamenstelling.
 • Bloedafname.
 • U vangt wat urine op.
 • Smaaktest.
 • Lichamelijke metingen, zoals lengte, gewicht en bloeddruk.
 • U vult een aantal vragenlijsten in.

Daarnaast vragen we u ook om thuis een aantal dingen te doen:

 • Vragen invullen via een app op uw telefoon. In de week na de afspraak vult u thuis maximaal anderhalve week elke dag vragen in via een app op uw telefoon.
 • Ontlasting opvangen. Dit kunt u opsturen via de post.

U ontvangt een vergoeding van € 100,- tot € 225,- en een vergoeding van uw reiskosten.

Aanmelden of meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via flairstude [at] donders.ru.nl (flairstude[at]donders[dot]ru[dot]nl) of bellen naar 06 31 13 21 40. Aanmelden kan via onderstaand formulier:

AANMELDEN