Sarah Schoch - Mensen van Donders

Wist je dat je interesse in dromen invloed heeft op hoe goed je je dromen herinnert? Als kind had ik veel nachtmerries en ik denk dat daar mijn interesse in hersenen is begonnen.

Het idee dat we een derde van ons leven slapend doorbrengen, ogenschijnlijk offline, terwijl onze hersenen ook dan fascinerende werelden bouwen, heeft me altijd geboeid. Dromen bieden ons een uniek inzicht in de hersenen, een glimp van de hersenen in hun puurste vorm, die niet continue wordt beïnvloed door de buitenwereld. (Tekst gaat hieronder verder).

Sarah Schoch
Photo by Manon Bruininga

Mijn werk bij het Donders Institute richt zich op het begrijpen van de functies van dromen. Helpen dromen om onze herinneringen op te slaan bijvoorbeeld? Bij het Donders Institute hebben we een groot onderzoek uitgevoerd waarbij we meer dan 3.000 droomverslagen van 95 mensen hebben verzameld, een proces dat meer dan 1,5 jaar heeft geduurd. Het onderzoek kostte mij anderhalf jaar lang veel moeite omdat ik meer dan 1.000 uur in het lab doorbracht, verdeeld over meer dan 100 slapeloze nachten. Maar het was het allemaal waard omdat het resulteerde in een van de grootste droomdatasets ooit verzameld. Het analyseren van de gegevens is een grote uitdaging, maar het vooruitzicht om nieuwe inzichten te krijgen in de functies van dromen is ongelooflijk spannend.

Er bestaan nog steeds veel misvattingen over droomonderzoek. Sommige mensen gaan ervan uit dat als je onderzoek doet naar dromen, je Freudiaans bent, maar dat is verre van waar. Onze benadering is wetenschappelijk: we verzamelen uitgebreide gegevens en analyseren deze om tot bewezen inzichten te komen. Een veel voorkomende mythe is dat sommige mensen helemaal niet dromen. Als deze mensen worden uitgenodigd in het slaaplaboratorium en ik ze midden in de nacht wakker maakt om naar hun dromen te vragen, herinneren ze zich altijd enkele dromen. 

Ik ben er trots op dat ik kan bijdragen aan ons begrip van dromen en ik ben er net zo trots op dat ons onderzoek de principes van open wetenschap volgt. We hechten veel waarde transparantie, dus we hebben van tevoren precies vastgelegd hoe we ons onderzoek gaan uitvoeren en dit plan precies gevolgd. Dit zorgt ervoor dat onze bevindingen robuust en herhaalbaar zijn.

Zelfs na al mijn onderzoek ben ik nog steeds verbaasd over het vermogen van de hersenen om zulke rijke en complexe droomwerelden te creëren. Het herinnert me eraan hoe krachtig en mysterieus het menselijk brein is.

Ik wil iedereen aanmoedigen om nieuwsgierig te zijn naar zijn eigen brein. Er is nog zoveel dat we niet weten. Misschien vind je iets dat jou net zo fascineert als dromen mij fascineren, en misschien word je op een dag zelf wel een onderzoeker. De hersenen zitten vol mysteries die wachten om ontdekt te worden en nieuwsgierigheid is de eerste stap naar ontdekking.

Mensen van Donders

Achter elke wetenschappelijke ontdekking schuilt een verhaal. Een verhaal van wetenschappers en medewerkers met doorzettingsvermogen gedreven door nieuwsgierigheid. Wat motiveert hen om dag in en dag uit te duiken in de complexe wereld van het brein? Wat blijft hen fascineren? Welke uitdagingen komen zij tegen? En wat betekent hun werk voor hen persoonlijk? In de serie 'Mensen van Donders' ontmoet je de mensen achter de wetenschap, ontdek je hun passie en wat zij fascinerend vinden aan het brein.