Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour

HELI studie: Onderzoek naar hersenfuncties na een leefstijlinterventie

Gezond oud worden willen we allemaal. En uit eerder onderzoek weten we dat een gezonde leefstijl hierbij helpt.

Het is nog niet duidelijk wat er precies verandert in de hersenen na veranderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten. Hier kijken we in dit onderzoek graag verder naar. Wil jij je leefstijl verbeteren en de onderzoekers helpen om meer inzicht te krijgen over een gezond brein en gezond ouder worden?

Meld je dan hier aan als proefpersoon.

Waarom dit onderzoek?

De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Steeds meer mensen merken ook dat hun geheugen of denkvermogen verslechtert naarmate ze ouder worden.

HELI_pngOmdat er nog geen medicijn bestaat voor dementie of achteruitgang in het denkvermogen, wordt er veel onderzoek gedaan naar het vertragen of voorkomen van de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes. We weten dat overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en weinig beweging voor een hogere kans op dementie en achteruitgang in het denkvermogen zorgen. Opvallend genoeg zijn dit allemaal problemen die mensen kunnen aanpakken via veranderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten.

Wij willen in kaart brengen welke veranderingen in de hersenen zorgen voor een beter geheugen. Daarnaast willen wij onderzoeken of dit het gevolg is van veranderingen in de rest van het lichaam, zoals gemeten in bloed, ontlasting en urine.

> AANMELDEN

Door mee te doen aan dit onderzoek help je ons om meer inzicht te krijgen in hoe verbetering van leefstijl invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden.

Voor dit onderzoek zoeken we:

• Mensen tussen de 60-75 jaar oud die in de buurt van Nijmegen en Wageningen wonen.
  • Mensen met minimaal twee risicofactoren voor dementie die u kunt veranderen. Denk hierbij aan een te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of weinig beweging.

Je kunt helaas niet meedoen als je:

• Al meedoet aan een ander onderzoek.
  • Absoluut niet overweg kan met digitale apparaten (bijvoorbeeld een computer, smartphone, apps).
  • Thuis weinig, slecht of geen internettoegang hebt.
  • Een diagnose hebt van een arts voor 1 of meer van de volgende punten:
    • Een beroerte of TIA.
    • Een neurologische aandoening (zoals dementie, MS, ziekte van Parkinson, epilepsie).
    • Een kwaadaardige vorm van kanker, die je momenteel nog hebt.
    • Een psychiatrische aandoening (zoals depressie of een psychose), die je momenteel nog hebt.
    • Een hart- en vaatziekte waarbij je symptomen ervaart (zoals een beroerte, pijn op de borst, hartfalen, hartinfarct, of een operatie aan een bloedvat).
    • Chronische darmontsteking (met kenmerkend diarree).
    • Visuele beperking (zoals blindheid of extreme slechtziendheid).
    • Gehoor- of communicatieve beperking.
  • Niet-verwijderbare metalen in je lichaam hebt (met uitzondering van een draadje achter uw tanden) of last heeft van claustrofobie.

Wat houdt deelname in?

Trigon MRI lab 2Je doet mee aan een leefstijlinterventie programma van 26 weken. In dit programma krijg je informatie over verschillende onderwerpen, zoals voeding, beweging, slaap, stress en geheugen.

Zowel voor als na het leefstijlinterventie programma doen we twee keer onderzoek in het lab, één bij het Donders Instituut in Nijmegen en één bij de Wageningen Universiteit. In totaal gaat het dus om vier onderzoeken: twee keer op beide locaties.

Elk bezoek duurt ongeveer drie uur. Tijdens de bezoeken krijg je onder andere een MRI-scan, geheugentesten, nemen we bloed en een ademtest af en vul je vragenlijsten in. Daarnaast vang je drie keer ontlasting en één keer ochtendurine op. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 6 maanden.

Je ontvangt een vergoeding van €123 en een vergoeding van uw reiskosten (tot max. 50 km per enkele reis).

> AANMELDEN