Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Zoek in de site...

Ik Blijf Fietsen (IBF)

In de IBF studie onderzoeken we of het mogelijk is om personen die niet meer durven te fietsen, maar het wel heel erg graag willen, weer op de fiets te brengen. Wilt u deelnemen? Bekijk de video hieronder en meld u aan:

> AANMELDEN

Waarom dit onderzoek?

De motivatie voor de IBF studie komt uit twee hoeken: (1) fundamenteel onderzoek naar hoe mensen hun balans bewaren op de fiets, en (2) klinisch onderzoek naar de effectiviteit van krachttraining als instrument voor valpreventie bij het lopen. Uit het fundamenteel onderzoek hebben we geleerd dat balanscontrole op de fiets vereist dat de berijder zijn eigen zwaartepunt boven het steungebied houdt dat gevormd wordt door de contactpunten van de berijder met de fiets (zadel, pedalen, stuur). Indien de berijder zijn zwaartepunt niet boven dit steungebied kan houden, dan zorgt dit voor extreem foute stuurbewegingen die een val veroorzaken. Uit het klinisch onderzoek hebben we geleerd dat krachttraining de kans op vallen verkleint. Deze kans verkleint zelfs spectaculair als de krachttraining gecombineerd wordt met oefeningen die het evenwicht uitdagen.

Gebaseerd op het fundamentele en klinische onderzoek hebben wij een trainingsprogramma opgezet met de volgende activiteiten:

  1. Fiets-specifieke krachttraining gericht op het vergroten van het steungebied en het controleren van het zwaartepunt boven dit steungebied.
  2. Balanstraining op een fietssimulator die het fietsen op de openbare weg nauwkeurig nabootst, onder andere door de balans afhankelijk te maken van stuurbewegingen.

Voor dit onderzoek zoeken we personen die:

  • Minstens zes maanden niet meer gefietst hebben
  • Bang zijn om weer op de fiets te stappen
  • Heel erg graag opnieuw zouden kunnen fietsen

U kunt helaas niet meedoen wanneer u:

  • Een neurologische aandoening heeft waardoor u tijdens het lopen Uw evenwicht verliest of Uw handen niet meer snel en nauwkeurig kunt bewegen.

Wat houdt deelname in?

Het onderzoek loopt over een periode van minstens 2 maanden. De precieze duur hangt af van hoe snel men vooruitgaat wat betreft kracht en coördinatievaardigheid, en kan verschillen per deelnemer. Het trainingsprogramma bestaat uit de volgende activiteiten:

  • Spinning op stationaire fietsen gericht op het verhogen van de fiets-specifieke spierkracht. Dit gedeelte vindt plaats in het Radboud Sportcentrum.
  • Balanstraining op een fietssimulator. Dit gedeelte vindt plaats in het Fietslab van het Donders Center for Cognition.
  • (Alleen op het einde van het programma) Fietsen op een parkeerplaats onder begeleiding en met ondersteuning van een fietsdocent van de Fietsersbond.

De activiteiten worden zoveel als mogelijk als groepsactiviteiten georganiseerd. In de loop van het trainingsprogramma zullen de deelnemers en de begeleiders elkaar goed leren kennen.

Deelnemen aan dit onderzoek is vooral fijn als je het samen kunt doen met vrienden of vriendinnen die ook niet meer fietsen, maar het ook graag opnieuw willen oppakken. Als je deze oproep wel ziet zitten, probeer dan je vrienden en vriendinnen ervan te overtuigen om samen deel te nemen.

Deelname aan dit onderzoek vraagt een aanzienlijke tijdsinvestering, en die wordt vooral bepaald door het aantal spinningsessies (minstens 3 per week). Er wordt vanuit gegaan dat de deelnemers hun agenda aanpassen aan de groepsactiviteiten.

De belangrijkste vergoeding voor uw deelname is de realisatie van een belangrijk eigen doel: opnieuw kunnen fietsen. Daarnaast krijgt u een gratis sportkaart voor het Radboud Sportcentrum en een vergoeding van uw reiskosten.

> AANMELDEN


Aanmelden of meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Of heeft u interesse in deelname? Stuur ons gerust en vrijblijvend een berichtje!

We sturen dan meer informatie over de studie, en u kunt naar aanleiding daarvan besluiten of u mee wilt doen.

Eric Maris

eric.maris@donders.ru.nl

024-3612651