Speciale editie Duurzaamheidscafé: ‘Voorkoming overtollige medicatie in het drinkwater’
Per jaar wordt in Nederland ongeveer 140.000 kilo medicijnresten in het oppervlaktewater geloosd. Dit gebeurt via urine, maar ook via de gootsteen. Drinkwaterbedrijven moeten het drinkwater extra zuiveren om het water schoon en betrouwbaar te maken en te houden. Daar kunnen we samen iets aan doen.
Het duurzaamheidscafé en de Green Capital Challenge Zorg en Bewegen besloten in samenwerking met het Marikenhuis een speciaal duurzaamheidscafé te houden om aandacht te vragen voor deze problematiek.
Green Capital Challenge
In 2018 is Nijmegen ‘Green Capital’ van Europa. Om dit te vieren en zichtbaar te maken voor alle inwoners, bedacht Stichting Green Capital Challenges 12 thema's, waaronder Zorg & Bewegen. De Challenge ‘Lever je overtollige medicijnen in’, is één van onderwerpen waar deze Challenge zich op richt.
Van 16 tot 23 april is in Nijmegen een grote inzamelweek georganiseerd rond het gescheiden inleveren van medicijnen. Vrijwel alle apothekers uit Nijmegen, de Milieustraat en de DAR deden mee.
Wie heeft het juiste medicijn om ons milieu gezond te maken?
Tijdens het Duurzaamheidscafé op 5 juli geeft prof. dr. Ad Ragas van de afdeling Milieukunde aan de Radboud Universiteit een korte lezing over deze problematiek onder de titel 'Wie heeft het juiste medicijn om ons milieu gezond te maken?
'Wij mensen worden beter als we medicijnen gebruiken, maar geldt dat ook voor ons milieu? Ieder jaar komen er tonnen medicijnen in het milieu terecht. Soms rechtstreeks, omdat mensen ongebruikte medicijnen door het toilet spoelen, maar het overgrote deel bereikt het milieu via onze ontlasting, het riool en de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In het milieu kunnen de stoffen onverwachte gevolgen hebben, zoals mannetjes vissen die veranderen in vrouwtjes en Indiase gieren die uit de lucht vallen', aldus Ad Ragas.
Programma Duurzaamheidscafé
Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:
19.00 uur Inloop
19.30 uur Welkom door Marikenhuis
19.40 uur Presentatie Yvonne Keijzers, aanjager Challenge Zorg en Bewegen
19.50 uur Prof. dr. A.M.J. Ragas, Milieukunde Radboud Universiteit
'Wie heeft het juiste medicijn om ons milieu gezond te maken?'
20.30 uur Vragenronde en uitwisseling
21.30 uur Afsluiting
De avond vindt plaats in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163, 6532 AC Nijmegen
Kunst van overtollige medicijnen: Expositie Van Lieshout
Suzan van Lieshout, kunstenaar en ontwerper uit Nijmegen, maakt kunstwerken van overtollige medicijnen, die zij tijdens deze avond exposeert: ‘Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in en geïntrigeerd door kwesties omtrent de (on)maakbaarheid van ons bestaan, het gemak en ongemak van medicijngebruik als oplossing voor een pijnloos/draaglijk en vooral gelukkig leven.'
> www.vlvi.nl/medicijn-en-maakbaarheid
Aanmelden
Aanmelden graag via deze link
Als het niet uitverkocht is kunt u ook vrij inlopen op de avond zelf.