Klimaatneutraal

De Radboud Universiteit gaat voor schone lucht en een gezond klimaat. Via wetenschappelijk onderzoek dragen we bij aan inzicht en oplossingen op het gebied van complexe en discipline-overstijgende klimaatvraagstukken.

In actie tegen klimaatverandering

In oktober 2018 publiceerde het het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zijn klimaatrapport. Daarin zette het IPCC de wetenschappelijk literatuur over de haalbaarheid, impact en kosten van een wereldwijde temperatuurstijging onder de anderhalve graad op een rijtje. Klimaatbeleidswetenschapper Heleen de Coninck leverde een belangrijke bijdrage aan het rapport.

Terugbrengen van emissies

Als huishoudens wereldwijd overgaan op elektrische auto’s verlaagt dat in bijna alle gevallen de netto uitstoot van broeikasgassen. Dit is zelfs het geval wanneer de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales op het huidige niveau blijft. Dat concluderen milieuonderzoekers van de Radboud Universiteit bij het doorberekenen van drie scenario’s voor de komende dertig jaar. Ook blijkt uit onderzoek naar winkelgedrag door Radboud-milieuwetenschappers dat boodschappen laten thuisbezorgen door de supermarkt ‘schoner’ is dan zelf boodschappen doen met de auto.

Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

Methaan-etende bacteriën blijken in staat om naast methaan ook ammonium af te breken. Dat hebben microbiologen van de Radboud Universiteit ontdekt. Methaan-eters zijn belangrijk voor de demping van broeikasgassen uit vulkanen en andere gebieden, maar werden niet eerder in verband gebracht met stikstofuitstoot.

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën kunnen verleid worden tot het maken van elektriciteit uit afvalwater, door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet. Het is het laatste puzzelstukje in een lange wetenschappelijke zoektocht van Radboud-microbioloog Mike Jetten naar ‘onmogelijke reacties’.

Green IT