Prof. L.A.L. van de Wijngaert (Lidwien)

Professor occupying an endowed chair - Centre for Language Studies
Professor occupying an endowed chair - Department of Language and Communication

Prof. L.A.L. van de Wijngaert (Lidwien)
Visiting address

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postal address

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Working days Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday

Dr. Lidwien van de Wijngaert werkt sinds augustus 2016 als hoogleraar Communicatie in organisaties aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Vanaf augustus 2021 is ze vanuit EMMA (een communicatie- en onderzoeksbureau in Den Haag) als bijzonder hoogleraar verbonden met de Radboud Universiteit.

Van de Wijngaert doet onderzoek naar gebruik van ICT door een breed publiek: ‘Als we meer weten over het gebruik van nieuwe IT-gerelateerde diensten en de effecten daarvan, kunnen we ook eisen formuleren voor nieuwe technologie’.

Lidwien van de Wijngaert (Best, 1970) behaalde in 1993 aan de Universiteit van Amsterdam haar Master Communicatiewetenschap, met als specialisatie Informatiestudies. Ze werkte als onderzoeker bij het Telematica Instituut en promoveerde zes jaar later aan de Universiteit Utrecht op het onderzoek: Matching Media: Information Need and New Media Choice, een onderzoek naar de relatie tussen taak- en situationele kenmerken en de keuze voor een communicatiekanaal.

Aansluitend werkte ze als docent massacommunicatie (1998-1999) en als universitair docent en onderzoeker bij het Instituut voor Informatica en Informatiekunde (1999-2008) bij diezelfde universiteit. Ze vervulde gastdocentschappen aan de Northwestern University, Chicago, Illinois, USA en Syracuse University, Upstate New York. In 2008 werd ze senior onderzoeker aan de Universiteit Twente, waar ze onderzoek leidt naar het gebruik van de elektronische overheid. Ze heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de rol van social media in de aanloop van het Project X feest in Haren.

Aan de Radboud Universiteit doet Van de Wijngaert binnen het onderzoeksinstituut Centre for Language Studies onderzoek naar de communicatie in netwerken binnen en tussen organisaties. Daarnaast verzorgt ze onderwijs bij de bacheloropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen, de masterspecialisatie Communicatie en beïnvloeding en de researchmaster Language and Communication.

Projects

Teaching

Ancillary activities