Door een veelzijdig aanbod aan sport-, cultuur- en ontspanningsactiviteiten aan te bieden, wil Radboud Sport & Cultuur een waardevolle bijdrage leveren aan de vitaliteit, het welbevinden en de ontwikkeling van de academische gemeenschap. Maar er is meer! Wij bieden ook onze faciliteiten en participatie ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek aan. Dit aanbod geldt voor alle onderzoeksinstituten, faculteiten en onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en academisch onderwijs.
Bij Radboud Sport & Cultuur vinden we het belangrijk dat wij ook via kennisontwikkeling, innovatie en valorisatie bijdragen aan de kernactiviteiten van de Radboud Universiteit. Om deze reden bieden wij onze faciliteiten en participatie aan ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek.
Op zoek naar een locatie of samenwerking?
Ben jij op zoek naar een locatie of samenwerking ten behoeve van sport- of cultuur-gerelateerd onderzoek? Zoek je een stageplaats of wil je sport of cultuur inzetten om het onderwijsprogramma of welbevinden van de academische gemeenschap te verrijken?
Eerdere samenwerkingen
Nieuwsgierig naar welke onderzoeksinstituten, faculteiten en onderwijsinstellingen je voorgingen? Hieronder tref je een aantal voorbeelden van eerdere samenwerkingen.
Van alle koppels die zwanger proberen te worden krijgt zo’n 1 tot 2 procent te maken met herhaalde miskramen. Met klinisch onderzoek kan maar 50% van alle herhaalde miskramen verklaren. Bij herhaalde miskramen, waarvan de oorzaak onbekend is, zou het afweersysteem mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen. Bij de innesteling van de vrucht in het baarmoederslijmvlies is het belangrijk dat het moederlijke afweersysteem het vruchtje niet afstoot. Men denkt dat er een verhoogde kans op miskramen kan zijn als het afweersysteem van de moeder niet goed werkt.
Vanuit andere onderzoeken is gebleken dat sporten zorgt voor een verbetering van het afweersysteem. Mogelijk zou de werking van het afweersysteem van de moeder dus beïnvloed kunnen worden door te sporten. De afweercellen die aanwezig zijn in het baarmoederslijmvlies komen tijdens een menstruatie met het bloed en slijm mee naar buiten. Door afweercellen in het menstruatiebloed te bekijken, voor en na het uitvoeren van een trainingsinterventie, hopen wij waardevol inzicht te krijgen in het effect van sporten op het afweersysteem van vrouwen met onverklaarde herhaalde miskramen. De vrouwen die meewerken aan de HMove studie van Radboudumc en Maastricht UMC volgen een trainingsschema in de fitness van Radboud Sport & Cultuur.
In de ‘Ik Blijf Fietsen’ studie onderzoekt het Donders instituut of het mogelijk is om personen die niet meer durven te fietsen, maar het wel heel erg graag willen, weer op de fiets te brengen. De motivatie voor deze studie komt uit twee hoeken: (1) fundamenteel onderzoek naar hoe mensen hun balans bewaren op de fiets, en (2) klinisch onderzoek naar de effectiviteit van krachttraining als instrument voor valpreventie bij het lopen. Het onderzoek bestaat uit balanstrainingen op een fietssimulator en spinninglessen op stationaire fietsen gericht op het verhogen van de fiets-specifieke spierkracht. Dit laatste gedeelte vindt plaats bij Radboud Sport & Cultuur.
Mede omdat fysieke activiteit het energiegebruik verhoogt, heeft fysieke activiteit een gunstig effect op de gezondheid en de kans op overgewicht. Fietsen met elektrische ondersteuning kan het energiegebruik tijdens fysieke inspanning beperken, waardoor mensen mogelijk sneller in een positieve energiebalans komen, wat kan leiden tot overgewicht. Het is echter onduidelijk wat het verschil in energiegebruik is tussen het fietsen op een E-bike op verschillende standen. Tijdens dit onderzoek onderzoeken Nick van Schijndel en Tjieu Maas (onderzoekers en docenten HAN) samen met Audrey Thijssen (student bewegingswetenschappen Maastricht University) het verschil in energiegebruik bij fietsen op een E-bike met geen, matige en maximale elektrische ondersteuning bij volwassenen. Ze zijn hierbij ook geïnteresseerd in de hartslagfrequentie tijdens fietsen op een E-bike met verschillende standen van elektrische ondersteuning en de ervaren mate van vermoeidheid direct na het fietsen. Wanneer de hartslagfrequentie tijdens het fietsen en de mate van vermoeidheid na het fietsen lager zijn dan tijdens het fietsen zonder elektrische ondersteuning, terwijl het energiegebruik niet duidelijk verschilt tussen de fietsen op een E-bike met geen, matige en maximale elektrische ondersteuning, dan vormt fietsen met elektrische ondersteuning een mogelijke oplossing om aan de richtlijnen voor matige fysieke activiteit te voldoen voor mensen die bewegen niet als plezierig ervaren. De tests en de fietsonderzoeken voor deze studie worden binnen Radboud Sport & Cultuur uitgevoerd.
Binnen deze minor van de HAN University of Applied Sciences richting Sport & Bewegen, gaan studenten aan de slag met vorm en inhoud geven aan een evidence based strength and conditioning advies dat ze voor een team of vereniging gaan ontwikkelen en (daar waar mogelijk) voor een deel zullen uitvoeren. Ze ontwikkelen dit advies op basis van biomechanische, fysiologische en sportvoedingskennis om sportprestaties te optimaliseren en de kans op het ontstaan van blessures te verkleinen. Studenten voeren een literatuurstudie uit, maken een analyse van de doelgroep en verrichten verschillende testen en metingen. Op basis hiervan ontwikkelen ze een advies op maat dat ze ook gaan presenteren aan de betrokkenen binnen Radboud Sport & Cultuur en de vereniging. Door deze opdracht uit te voeren, ondersteunen zij niet alleen de sportvereniging en/of de groep sporters, maar doen ze ook waardevolle praktijkervaring op binnen de sportcontext.
Onze spieren worden onderhouden door een actief proces waarbij voortdurend nieuwe spiereiwitten worden aangemaakt en tegelijkertijd ‘oude’, dysfunctionele spiereiwitten worden afgebroken. Verschillende factoren, zoals fysieke activiteit en voeding, zijn van invloed op dit proces en kunnen dan ook gericht ingezet worden om optimale spieradaptatie te verkrijgen tijdens bijvoorbeeld training maar ook bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Bij patiënten met mitochondriële myopathie (spierziekte) zijn er genetische effecten in verschillende eiwitten die voor de energiehuishouding in de spier zorgen. Dit gaat gepaard met sterk verminderde inspanningstolerantie. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre de aanmaak van specifieke spiereiwitten ook veranderd is en wat het effect van fysieke inspanning op dit proces is bij deze patiënten. Mogelijke inzichten vanuit het onderzoek zouden gebruikt kunnen worden om beweegadviezen beter te kunnen afstemmen voor deze patiëntengroep en aangrijpingspunten voor nieuwe behandelingen.
In de Psephite studie zal de spiereiwitsynthese worden bepaald bij patiënten met mitochondriële myopathie, en zal bovendien bestudeerd worden wat het effect is van HIIT (high intensity interval training) op de spiereiwitsynthese. Hiervoor worden 16 patiënten met mitochondriële myopathie gerekruteerd via het Radboudumc. Tijdens een periode van veertien dagen zullen deze patienten om de twee dagen een HIIT protocol uitvoeren bij Radboud Sport & Cultuur. Zowel aan het begin als aan het eind van deze periode zal met behulp van spierbiopten en zogenaamde ‘stabiele isotopen’ bepaald worden wat de spiereiwitsynthese snelheid is en wat het effect van de training hierop is. De Psephite studie betreft een samenwerking tussen Radboudumc en Maastricht UMC+.
In de FLAIR studie onderzoekt het Donders Instituut welke invloed het immuunsysteem heeft op onze hersenen en ons gedrag. In een bepaalde fase van dit onderzoek, willen de onderzoekers weten welke rol een lichte ontsteking kan spelen in de manier waarop mensen keuzes maken en hoe de hersenen dit verwerken. Het onderzoek wordt verricht bij gezonde mensen met een hoger gewicht, omdat een lichte ontsteking bij hen relatief vaak voor komt. Radboud Sport & Cultuur helpt het Donders Instituut bij het werven van deelnemers.
Het project ‘Online ondersteuning bij sport en bewegen bij parkinson en atypisch parkinsonisme’ richt zich op het faciliteren van mensen met parkinson(isme) om meer te gaan bewegen en/of sporten. Door ParkinsonTV had ParkinsonNet al ervaring met het maken van uitzendingen, maar om mensen met parkinson (meer) in beweging te krijgen en kennis te laten maken met verschillende beweegvormen, wilden zij een 6-tal uitzendingen maken waarin men echt met elkaar ging bewegen. Voor de opnames heeft Radboud Sport & Cultuur haar locatie beschikbaar gesteld.
Bert Steenbergen, Hoogleraar en kartrekker van het thema ‘Active Living’, Faculteit Sociale Wetenschappen. Tevens vice-decaan van deze faculteit: “We hebben al jaren een zeer prettige samenwerking met RSC. Enerzijds is RSC een ‘living lab’ voor ons onderzoek, bijvoorbeeld naar de rol van het sociale netwerk op het sportgedrag. Daarnaast participeert RSC in ons onderwijs, bijvoorbeeld in de dit jaar gestarte honours cursus ‘Hollen of stilstaan’. Vanuit ons thema ‘Active Living’ zal deze samenwerking in de toekomst zeker verder worden uitgebouwd.”
Niek, Jennifer en Loek, studenten aan de HAN University of Applied Sciences.
Jennifer: “Voor mijn derdejaars Sportkunde-stage ben ik bezig met het project ‘campus in beweging’. Hierin staat de vraag hoe we de academische gemeenschap kunnen motiveren om meer te bewegen centraal. Naast dat dit een hele leuke opdracht is, vind ik Radboud Sport & Cultuur een erg fijne stageplaats waar veel mogelijk is en waar iedereen heel behulpzaam is.”
Maria Hopman, Hoogleraar Fysiologie Radboudumc: “We hebben in trainingsstudies al vaak samengewerkt met RSC, en zowel onze deelnemers als wij zijn altijd heel enthousiast. Ik zie dan ook zeker mogelijkheden voor vervolg. Er zou hiernaast vanuit preventie onderzoek ook een hele interessante samenwerking mogelijk zijn met de sportdata die RSC beschikbaar heeft. Hoe vaak sporten mensen, en zijn er relaties met gezondheid, vitaliteit en succes?”