Faculty of Science
Zoek in de site...

Inzicht in nieuwe functionele materialen en grote (bio)moleculen.

FELIX staat voor Free Electron Lasers for Infrared eXperiments.
In het FELIX Laboratory staan vier vrije-elektronen lasers die (ver) infrarood licht maken met een zeer hoge intensiteit. Met het FELIX licht bestuderen onderzoekers de energieniveaus in moleculen en materialen die karakteristiek zijn voor hun eigenschappen. Op die manier draagt FELIX in belangrijke mate bij aan het begrip van nieuwe functionele materialen en grote (bio)moleculen.

FELIX lasers

De vier lasers van het FELIX Laboratory: FELIX-1, FELIX-2, FLARE en FELICE.

De unieke eigenschappen van FELIX maken het een populaire gebruikersfaciliteit waar jaarlijks zo’n honderd onderzoekers uit de hele wereld hun experimenten komen doen.

Belangrijker nog is dat het FELIX licht gebruikt kan worden in het High Field Magnet Laboratory (HFML). Nu kunnen de hoogste magnetische velden gebruikt worden in combinatie met het meest intense (ver) infrarood laserlicht. Deze combinatie van instrumentatie is wereldwijd uniek en trekt de allerbeste onderzoekers naar Nijmegen.

20190501 HFML-FELIX-DvA-156504felix1 animation200
Het FELIX Laboratory is gekoppeld aan het High Field Magnet Laboratory HFML  Met een speciale bundellijn kunnen onderzoekers FELIX licht in de magneten gebruiken (rode lijn in rechterfiguur).

Een voorbeeld van onderzoek