Zoek in de site...

FM Focus | Dominique Ros, alumna politicologie: ‘Passie moet je bij jezelf zoeken’

Tijdens haar studie politicologie in Nijmegen ontwikkelde Dominique Ros een fascinatie voor China. Dat studie en passie zouden samenkomen in een baan bij de Provincie Gelderland, had ze niet kunnen voorspellen.

Waarom koos je voor een studie Politicologie in Nijmegen?
“Er stonden een paar studies op mijn lijstje, waaronder economie en politicologie. Ik ben naar open dagen gegaan en vond politicologie het leukst, vooral ook de mensen die ik tegenkwam. Met hen wil ik wel studeren en werken, dacht ik. Ik was nog maar zeventien toen ik ging studeren en wilde heel graag op kamers. Ik kom uit Arnhem. Nijmegen ligt om de hoek, maar was toch ver genoeg van huis voor mijn gevoel van vrijheid.”

Dominique RosIs je keuze je goed bevallen?
“Heel goed. Ik vind Nijmegen een geweldige stad. Niet voor niets heb ik er zowel mijn bachelor als mijn master politicologie gedaan. De opleiding aan de Radboud Universiteit is goed en ook de kleinschaligheid ervan spreekt me aan; het contact met medestudenten en docenten verliep heel makkelijk en leuk. Vooral de jaren van mijn masteropleiding waren een mooie periode. Onze lichting van de specialisatie ‘politieke theorie’ telde dertien studenten. We trokken veel samen op – met z’n allen lunchen of een biertje drinken bij iemand thuis. Maar we voerden ook inhoudelijke discussies over de vakken die we volgden. In intellectueel en sociaal opzicht was het een heel fijne tijd.”

Is er een vak waaraan of docent aan wie je nog weleens terugdenkt?
Hoogleraar Marcel Wissenburg heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Hij heeft mijn bachelor- en masterscriptie begeleid. Met name in de schrijffase hadden we veel contact en van de tips en adviezen die hij me toen gaf, heb ik nog dagelijks profijt bij het schrijven van beleidsstukken – je moet snel tot de kern komen en ervoor zorgen dat de lezer in één keer begrijpt wat je bedoelt. Met dank aan Marcel haalde ik een negen voor mijn masterscriptie. En op mijn werk krijg ik geregeld complimenten voor de stukken die ik schrijf.
Een andere waardevolle vaardigheid die ik tijdens mijn studie heb ontwikkeld, is het doorgronden van grote, complexe problemen. Dat analytisch vermogen helpt me ook bij de Provincie om van abstracte vraagstukken tot praktische oplossingen te komen.”

Droomde je altijd al van een baan bij de Provincie?
“Nee, ik wist helemaal niet wat het werk daar inhield, tot ik een in house-dag van de Provincie Gelderland bezocht. Ik zat in die tijd alleen maar in de bieb aan mijn masterscriptie te schrijven en vond dat ik er nodig even uit moest, dus leek het me een goed idee om een dag mee te lopen. Ik was aangenaam verrast. De thematiek, de sfeer, de mensen, het sprak me allemaal aan. Na mijn studie heb ik me daarom aangemeld voor het Gelders Traineeship en inmiddels werk ik alweer ruim twee jaar met veel plezier bij de Provincie Gelderland.”

Wat doe je bij de Provincie Gelderland?
“Een dag in de week werk ik als beleidsmedewerker Energietransitie, de andere vier dagen als projectmanager Internationalisering. In die functie buig ik mij over de vraag hoe we de internationale handel kunnen bevorderen, bijvoorbeeld met Duitsland en China; Duitsland omdat het onze buurregio is, China omdat het een enorm belangrijke handelsnatie is. Ik heb een grote fascinatie voor dat land.”

Vertel eens.
In mijn derde studiejaar heb ik een poosje aan een Zweedse universiteit gestudeerd waar ik veel Aziatische studenten heb ontmoet, afkomstig van de zusteruniversiteit in China. Daar is het begonnen. Vervolgens heb ik een minor Chinees gevolgd aan de Radboud Universiteit – een erg goede opleiding. Zowel mijn bachelor- als mijn masterscriptie heb ik aan een Chinees thema gekoppeld en tijdens mijn master heb ik een break genomen voor een reis van twee maanden naar China. Dat ik nu in mijn werk ook weer te maken heb met China is natuurlijk geen toeval. Toen deze functie vrij kwam, had ik dankzij mijn passie een streepje voor. In mijn werk heb ik geregeld contact met Chinese organisaties. We spreken doorgaans Engels met elkaar, maar mijn Chinees is altijd een goede ijsbreker. De Provincie Gelderland organiseert elk jaar een handelsmissie naar China. Ik organiseer de missie van komende september en kijk er erg naar uit.”

Welk advies heb je voor de studenten van nu?
“Tijdens mijn studie ben ik altijd heel bewust op zoek gegaan naar uitdagingen en leerervaringen. De studenten van nu hebben niet de luxe van lang studeren, maar ik raad ze aan om binnen die beperking toch de vrijheid te zoeken. Weet je al waar je straks aan de slag wil of heb je nog geen idee? Stap op bedrijven af en vraag of je een week mag meelopen. Werkgevers waarderen dat, je maakt er een goede indruk mee. Loop ook een dag mee met alumni als die kans zich voordoet. Wees nieuwsgierig, zoek uit wat je leuk vindt. Vaardigheden zijn aan te leren, maar passie en affiniteit moet je bij jezelf zoeken. Weet je eenmaal waar je voor warmloopt, dan helpt dat je enorm bij het vinden van een plek op de arbeidsmarkt die echt bij je past.”/JvdB

Dominique Ros studeerde politicologie van 2010 tot 2017 en is sinds 2017 projectleider Internationalisering bij de Provincie Gelderland