FM Focus | Miriam Kemperman: ‘Door te doen ontdek je wat je echt leuk vindt’

Halverwege het interview omschrijft Miriam Kemperman (27) zichzelf als een bezig bijtje. Een understatement, blijkt als ze alle vragen beantwoord heeft. De alumna Bedrijfskunde en Bedrijfscommunicatie vertelt in rap tempo over haar studies, nevenactiviteiten en huidige baan. Haar agenda puilt uit, maar druk, nee, zo noemt ze dat niet. ‘Ik doe gewoon wat ik leuk vind.’

Miriam KempermanHoe ben je destijds tot je keuze voor een studie in Nijmegen gekomen?

“Omdat ik helemaal niet wist wat ik wilde, heb ik ongeveer alle universiteiten van Nederland bezocht. Nijmegen sprak me aan vanwege het sociale karakter. En ik vond de campus en de Thomas van Aquinostraat mooi. Ik koos voor de studie Bedrijfscommunicatie, omdat ik geïnteresseerd was in Bedrijfskunde en daarnaast een taal professioneel wilde leren. Toen ik er tijdens de bachelor achter kwam dat de opleiding minder bedrijfskundig was dan ik hoopte, ben ik naast mijn master International Business Communication ook de premaster en vervolgens de master Bedrijfskunde gaan doen.”

Welke aspecten van je opleiding zijn het waardevolst gebleken?

“Bij Bedrijfscommunicatie heb ik leren presenteren in een andere taal. Handig en goed voor je zelfvertrouwen. Bij Bedrijfskunde heb ik geleerd om analytisch te denken, om een onderwerp van verschillende kanten te belichten. Beide komen me nog altijd goed van pas.”

Wat heb je in die tijd nog meer opgestoken?

“Ik heb altijd gewerkt naast mijn opleiding, ongeveer twintig uur per week. Ik was student-assistent Engels en bij de Examencommissie Bedrijfscommunicatie, ambassadeur voor de universiteit, thuiszorgmedewerker voor een vrouw met MS en student-assistent Communicatie bij de Faculteit der Managementwetenschappen. Mijn werk in de thuiszorg heeft me levenservaring bijgebracht, van mijn functies bij de universiteit heb ik van alles geleerd wat in een studie niet aan bod komt. Denk aan contractonderhandelingen of hoe je met verschillende typen mensen omgaat. Dat laatste heb ik opgestoken van mijn toenmalige leidinggevenden aan de Faculteit der Managementwetenschappen. Ik ben namelijk nogal recht voor zijn raap – klap erop en door –, wat niet in elk contact altijd effectief is. Nu weet ik dat het soms slimmer is om wat gas terug te nemen om dingen sneller voor elkaar te krijgen.”

Heb je, terugblikkend, iets aan te merken op je studie?

“Bij Bedrijfskunde waren de groepen nogal groot, waardoor er tijdens de colleges meer sprake was van zenden dan van interactie. Dat vond ik weleens jammer.”

Je werkt bij Bilthoven Biologicals. Hoe ben je daar terechtgekomen?

“Ik heb na mijn afstuderen nog een tijdje bij Managementwetenschappen gewerkt waar ik de masterwerving deed. Super leuk, maar ik wilde óók verder kijken. Dus toen ik werd benaderd om een SAP-opleiding van vijf maanden te volgen via ITrainee en vervolgens als SAP-consultant aan de slag te gaan, heb ik toegehapt. Ik kende de IT-wereld helemaal niet, maar ze wisten mijn interesse te wekken. SAP is namelijk veel meer dan alleen software; het is een middel om alle processen in een organisatie vorm te geven. Dat vond ik heel boeiend.
ITrainee matchte me aan Bilthoven Biologicals, fabrikant van onder meer polio-, difterie-tetanus-polio- en tetanusvaccins. Daar kon ik mijn nieuw verworven kennis meteen in de praktijk brengen met het implementeren van SAP-software en bijbehorende werkprocessen – een miljoenenproject, echt een sprong in het diepe. We zijn nu drieënhalf jaar verder en ik werk er nog steeds met heel veel plezier. Inmiddels ben ik van SAP-consultant doorgegroeid naar Manager Sales & Operations Planning.”

Blijf je zitten waar je zit?

“Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Bilthoven Biologicals, krijg veel verantwoordelijkheid en om me verder te verdiepen in mijn werkveld begin ik over twee maanden aan mijn derde master, Operations & Supply Chain Management, in Tilburg. Mijn criterium: zolang ik me kan blijven ontwikkelen en met een lach op mijn gezicht opsta en thuiskom, zit ik hier goed. Daarbij komt dat het bedrijf enorm in ontwikkeling is. We zijn in korte tijd gegroeid van 140 naar 550 werknemers. De veranderingen waarmee die groei gepaard gaat, vind ik super interessant. Dat ik regelmatig op reis mag voor mijn werk, maakt het helemaal af.”

Wat is jouw advies voor studenten en alumni?

“Iets nieuws leren en lekker bezig zijn geeft mij altijd een hoop energie. Ik sport vijf keer in de week, zit op Spaanse les en ga weer studeren. Door om me heen te kijken en soms ook gewoon te doen wat op mijn pad kwam, heb ik ontdekt wat ik écht leuk vind. Mijn eerste advies is dan ook: doe ervaring op! Werkgevers waarderen dat ook. Natuurlijk telt je diploma, maar zij zijn minstens zo nieuwgierig naar je andere vaardigheden en interesses, of het nu om een hobby gaat, een sport, reizen die je gemaakt hebt, je activiteiten bij de studievereniging of vrijwilligerswerk. Mijn tweede advies: bezoek de evenementen die de Career Service van Managementwetenschappen organiseert, zoals de bedrijvendagen en het Coachcafé. Je ontmoet er oud-studenten met wie je kunt sparren en wordt er wijzer over jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt. En ten slotte: teken niet zomaar een contract, maar weeg ook niet eindeloos je opties af. Doe wat je leuk vindt. Zo heb ik het tenminste altijd gedaan. Je kunt best ergens gaan werken en tegelijkertijd om je heen blijven kijken. Je legt jezelf echt niet meteen voor de rest van je leven vast.”