FM Focus | Tim Boerakker, alumnus Bedrijfswetenschappen: 'Ga niet alleen koffie drinken, loop stage'

Zijn studie Commerciële Economie had wat open eindjes, dus vervolgde Tim Boerakker (35) zijn pad aan de Faculteit der Managementwetenschappen. Hij werkte hard, maar wist ook de kroeg geregeld te vinden. Een kwestie van je keuzes goed overwegen. Typisch Tim, zo blijkt.

Waarom koos je destijds voor een studie Bedrijfswetenschappen aan Vakantie 2019 (Large)de Radboud Universiteit?

“Mijn studie Commerciële Economie aan de HAN was erg praktijkgericht. Tijdens twee bedrijfsstages kwam ik erachter dat ik vooral op het gebied van de grote vraagstukken een breder perspectief en analytisch vermogen miste. Daarop wilde ik me in een vervolgstudie richten. Bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit heeft een breed vakkenpakket, is qua studentenaantal geen al te grote studie en de benadering tijdens de Open dag was heel persoonlijk. Dat sprak me aan.”

En, was het een leuke studie?

“Zeker. Ik had leuke medestudenten en docenten en ben altijd met veel plezier naar college gegaan. Wat ik ook toen al bijzonder vond, is dat docenten als Jac Vennix, Etienne Rouwette en Marleen McCardle de wat drogere vakken, zoals kwalitatief en kwantitatief onderzoek en academische vaardigheden, toch interessant wisten te brengen.”

Ben je netjes in vier jaar afgestudeerd?

“Na mijn derde jaar heb ik een tussenjaar ingelast om bij het bestuur van Synergy te gaan. Heel leerzaam! De studievereniging is te vergelijken met een klein bedrijf. Alle theoretische kennis die ik had, kon ik met mijn bestuursgenoten in de praktijk brengen: beleid maken en uitvoeren, acquisitie, relatiebeheer, communicatie. Tegelijkertijd leerde ik vaardigheden die in de colleges weinig aan bod kwamen, zoals werken in teamverband. Het was bovendien een superleuk jaar. We hebben heel veel lol gehad.”

Het studentenleven is niet goedkoop. Kon je een beetje rondkomen?

“Ik werkte een of twee dagen in de week en woog mijn keuzes goed af. Wat is de stand van mijn spaarrekening? Welke colleges kan ik best een keer missen? Kan ik vanavond de kroeg in? Dat zat meestal wel snor.”

Over stappen gesproken: hoe zette jij de eerste stap in je carrière?

“Mijn afstudeeronderzoek deed ik bij verzekeringsmaatschappij Achmea, waar ik vervolgens solliciteerde naar een managementtraineeship. Ik zat al een eind in de procedure toen een vriend die bij Alliander werkte, me vroeg: ‘Wij hebben ook managementtraineeships. Heb je Alliander al eens overwogen?’ Dat had ik niet, maar toen ik erover nadacht, realiseerde ik me dat de ontwikkelingen in de energiesector veel omvangrijker zijn en sneller gaan dan die in de verzekeringswereld. Dat leek me een interessante uitdaging.”

Je werkt alweer achtenhalf jaar bij Alliander. In dezelfde functie?

“Bepaald niet. In het eerste jaar heb ik intern twee opdrachten uitgevoerd om de organisatie te leren kennen. In het tweede jaar werd ik aangenomen op een leidinggevende functie, met allerlei trainingen en coaching om me daarin te bekwamen. Daarna heb ik een nieuwe afdeling mee opgezet en een team van experts aangestuurd. Sinds begin 2019 ben ik manager Planning en Contractmanagement. Met mijn team maak ik de vertaling van de strategische naar de tactische planning voor de uitrol van slimme meters en verzorgen we het contractmanagement van meterleveranciers en betrokken aannemers.”

Welke lessen van toen komen daarbij van pas?

“Bij Bedrijfswetenschappen ging veel aandacht uit naar het ontwikkelen van conceptueel denkvermogen en het kritisch zoeken naar oorzaak en gevolg. Hoe vlieg je een vraagstuk aan? Daar zie ik mensen om mij heen nog weleens mee worstelen.”

Wat heb je gemist in je studie?

“De soft skills kregen te weinig aandacht. Leiderschapsstijlen, samenwerken, feedback geven op gedrag, het politieke spel. Daarmee kun je echt het verschil maken binnen een bedrijf – knappe koppen lopen overal wel rond. Er heerst altijd een zekere spanning tussen prestatie en relatie. Welke snaar moet je raken om je doel te bereiken? Tijdens mijn jaar bij Synergy heb ik daar overigens wel veel over opgestoken.”

Wat adviseer je de huidige studenten?

“Ga op ontdekkingstocht, onderzoek welk werk bij je past. Ga niet alleen op de koffie bij mensen, maar loop een tijdje stage. Pas dan leer je hoe het er in een bedrijf en een functie écht aan toegaat. Bevalt het niet? Kijk dan verder. Gun jezelf een fijne manager, zodat je duurzaam en met plezier aan de slag kunt en geholpen wordt in je ontwikkeling. Dat is veel belangrijker dan te mikken op de hoogste functie.” JvdB