FM Focus | Alumna aan het woord: Leonie Broere

Ze richtte studievereniging Mundus op, ontwikkelde een brede blik en kijkt nu met heel andere ogen naar het studieboek dat ze toen het liefst in een hoek slingerde. Leonie Broere over haar tijd als student sociale geografie.

Leonie BroereWat wilde je worden toen je op de middelbare school zat?

“Hét geneesmiddel tegen kanker ontdekken, dat wilde ik. Dus bezocht ik de open dag van een laboratoriumopleiding. Maar eenmaal daar voelde ik al snel: dit is niets voor mij. Gelukkig had ik een goede tweede keus: sociale geografie. Daarover had een gastdocent op de middelbare school een keer heel enthousiast verteld. Ik ben op verschillende universiteiten gaan kijken. De kleinschaligheid van de Nijmeegse opleiding voelde meteen prettig.”

Werden je verwachtingen waargemaakt?

“Zeker. Ik was hier snel thuis. Tijdens de introductie leerde ik een aantal leuke mensen kennen, op Hoogeveldt deed ik veel samen met huisgenoten en ook bij colleges en werkgroepen had ik veel contact met medestudenten. Dat ging als vanzelf.”

Wat zal je altijd bijblijven van je studie?

“Een studieboek van De Man en Koene, ik weet de titel niet meer. Alle studenten van managementwetenschappen hadden het. Het biedt een heel brede kijk op het vakgebied. Destijds zat ik daar helemaal niet op te wachten, ik wilde me verdiepen in de sociale geografie. Nu ben ik heel blij dat ik die brede blik ontwikkeld heb.

Wat ik ook nooit zal vergeten, zijn de lessen van Barbara Hooper, een kleurrijke Amerikaanse gastdocent. Ze had een heel eigen manier van lesgeven. Ik herinner me een discussie van een half uur over de kleur van een stoel. Was die oranje of geel? In eerste instantie dacht ik: waar zijn we mee bezig? Tot het kwartje viel: er zijn meerdere perspectieven, er is niet één waarheid en jóuw waarheid raakt aan wie jíj bent. Super leerzaam.”

Wat deed je naast je studie?

“Best veel. Ik ben drie jaar student assistent geweest, heb studievereniging Mundus opgericht, was daar twee jaar bestuurder van, heb de eerste Mundus-studiereis georganiseerd en was actief bij studentenvolleybalvereniging Heyendaal. Ik heb altijd tijd vrij gemaakt om meer te leren dan de studietheorie. Vergaderen, samenwerken, samen beslissingen nemen – ook als je het niet met elkaar eens bent –, ik heb daar veel van opgestoken. In mijn huidige functie begeleid ik geregeld stagiairs en ik merk echt het verschil tussen degenen die wel en geen nevenactiviteiten hebben gedaan, onder andere aan hoe ze mensen benaderen en initiatief nemen.”

Hoe ging jouw carrière van start?

“Als student assistent kreeg ik de vraag of ik de beleidsmedewerker onderwijs tijdelijk wilde vervangen. Ik wist niet precies wat die functie inhield, maar kende de faculteit en de mensen goed, dus dat heb ik gedaan. Mijn tweede functie was een traineeship bij Stadregio Arnhem-Nijmegen. Door de goede begeleiding die je krijgt, is een traineeship de perfecte manier om aan het werkende leven te wennen en jezelf als werknemer te leren kennen.
Daarna heb ik bij een projectbureau gewerkt aan de sociale veiligheid en leefbaarheid van het openbaar vervoer op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk en de Valleilijn. Van daaruit ben ik in 2013 bij Arriva terechtgekomen, waar ik sinds drie jaar manager kwaliteit, arbo en milieu ben. Mijn team waarborgt de kwaliteit van de dienstverlening. We toetsen en adviseren, houden scherp zicht op wat onze reizigers en ook de politiek van Arriva verwachten en of we zo goed mogelijk voldoen aan de vraag van de markt. Ook letten we erop dat we onze impact op het milieu zo laag mogelijk houden en dat de veiligheid van medewerkers en reizigers geborgd is. Mijn functie is enorm veelzijdig. Inhoudelijk weet ik niet altijd meteen van de hoed en de rand, maar dankzij de brede kijk die ik bij sociale geografie heb ontwikkeld, weet ik welke kritische vragen ik moet stellen.”

Wat is je advies aan huidige studenten?

“Kijk verder dan je vakgebied. Sta ervoor open een andere weg in te slaan. Veel sectoren steken anders in elkaar dan je denkt, zijn leuker, uitdagender. Dat is in elk geval mijn ervaring met de sector openbaar vervoer. Mijn tweede tip: vraag door en stel gerust wat eisen tijdens een sollicitatiegesprek. Welke mogelijkheden zijn er om je te ontwikkelen? Jij hebt wat te bieden en dat mag je van je werkgever ook verwachten. Ik vind dat zelf altijd heel sterk van sollicitanten.”