FM Focus | Alumnus aan het woord: ‘Veel geleerd over wat ik wel en niet goed kan’

Datum bericht: 25 juni 2020

Ruud Penders (25) dacht even aan een studie Civiele techniek, maar had geen al te goede verhouding met wiskunde. De debatlessen die hij in de vierde klas kreeg, brachten hem op het spoor van Politicologie. Hoe is het hem sindsdien vergaan?

Waarom koos je voor studiestad Nijmegen?
“Mijn oudere zus en broer studeerden al en raadden me aan om op verschillende plaatsen te gaan kijken. Amsterdam trok me niet, Leiden vond ik te ver weg – ik kom uit Dieteren, in de buurt van Sittard –, maar Nijmegen beviel me meteen, net als de laagdrempeligheid van de studie Politicologie.”

Wat is het belangrijkste dat je van je studie hebt opgestoken?
“Dat je moet openstaan voor de visie en mening van anderen, of het nu om globale of persoonlijke kwesties gaat. Je kunt altijd je westerse bril ophouden, maar probeer ook eens vanuit het perspectief van China of Oekraïne te redeneren. Ga eens in de schoenen van je gesprekspartner staan. Wáárom ziet hij of zij niet wat jij ziet? Als je goed kijkt, zie je dan dat mensen het 80 procent van de tijd met elkaar eens zijn en dat de meesten, net als jij, de wereld een beetje beter willen maken.”

In je tweede jaar werd je voorzitter van studievereniging ismus. Nuttig geweest?
“Nuttig en super leuk! De rol van voorzitter leek me wat hoog gegrepen, maar een oudere studiegenoot wist me te overtuigen er toch voor te gaan. Daar ben ik nog altijd blij om. Het ging me goed af en ik heb dat jaar veel geleerd over wat ik wel en niet goed kan.”

Je liep stage in het hart van de politiek, maar besloot je master níet bij Politicologie te doen. Leg eens uit.
“Mijn stage bij Tweede Kamerlid Raymond Knops was heel interessant, maar al met al vond ik het werk te beleidsmatig. Omdat Bestuurskunde een concretere insteek heeft dan Politicologie, heb ik ervoor gekozen mijn studie af te ronden met een master Bestuurskunde.”

Hoe belandde je vervolgens bij ProRail?
“Na een lezing bij Bestuurskunde-studievereniging BOW van Roger van Boxtel, president-directeur van NS, zag ik een baan bij het spoor wel zitten. Lekker concreet. Maar NS had geen goede afstudeerplek beschikbaar. Toen Raymond Knops lucht kreeg van mijn wens, bracht hij me via-via in contact met de interim-ceo van ProRail. Zo kwam ik alsnog aan mijn droomstage. Daarna ben ik er als trainee verder gegaan. Toen binnen drie maanden de functie van adviseur Public Affairs en Stakeholdermanagement vrijkwam, zei een vriend: ‘Echt iets voor jou, je moet solliciteren.’ Ik dacht alleen maar: ze zien me aankomen, ik ben net trainee. Maar hij hield vol: ‘Ga er gewoon voor!’ Dat is nu alweer drie jaar geleden.”

Wat doet een adviseur Public Affairs en Stakeholdermanagement?
“Ik onderhoud nauw contact met de landelijke stakeholders van ProRail – Tweede Kamerleden, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vakbonden. Ik probeer ze mee te nemen in de plannen, de werkzaamheden en het verhaal van ProRail en – om het zo maar te zeggen – ‘het gedoe’ voor te blijven. Of het nu gaat om vertragingen door groot onderhoud, onkruidbestrijding of een overwegongeluk, iedereen heeft een mening over het spoor. Ik vertel dan graag hoe het precies zit, maar liever nog laat ik mensen met eigen ogen zien wat we allemaal doen en waarom.”

Wat raad je huidige studenten aan om hun droombaan te vinden?
“Zoek ondanks de hoge kosten van je studie naar mogelijkheden om er iets naast te doen. Kijk om je heen, kom in actie, word lid van een bestuur, organiseer een congres. Dat bezorgt je leerzame en mooie ervaringen. Ben je afgestudeerd en op zoek naar werk, pak dan de telefoon, gebruik je connecties, maak afspraken en ga langs. Wees niet bang. Denk niet: ze zullen het wel te druk voor me hebben. En denk nooit dat je iets niet kan. Ga ervoor. Fouten maken mag.”/Jolanda van den Braak