Oproep: kunstenaars gezocht voor kunstwerk openbare ruimte

Datum bericht: 24 november 2022

Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141, Nijmegen

Commons 2.0 – Zoektocht naar de betekenis van Elinor Ostroms nalatenschap voor Radboud Universiteit en daarbuiten

Ter ere van de honderdste verjaardag van de Radboud Universiteit in 2023 (en de 35ste verjaardag van de Faculteit der Managementwetenschappen (FdM) in hetzelfde jaar) nodigen we kunstenaars en kunstenaarscollectieven uit om voorstellen in te dienen voor een kunstwerk dat permanent tentoongesteld zal worden in de entreehal van het Elinor Ostromgebouw aan de Heyendaalseweg. Het kunstwerk zal op 3 juni 2023 feestelijk worden onthuld tijdens de Open dag / Open huis van FdM. Momenteel fungeert deze open ruimte alleen maar als doorgang. De grote ramen verbinden de binnenruimte vanuit elke hoek met de buitenruimte, zodat het kunstwerk van binnen én van buiten zichtbaar zal zijn. We vragen om kunstuitingen die verband houden met de naamgever van het gebouw – de Amerikaanse politieke wetenschapper en econoom Elinor Ostrom (1933-2012) die wereldberoemd is geworden met haar bijdrage over de commons.De term commons (tegenwoordig wordt ook vaak het werkwoord commoning gebruikt) heeft betrekking op een op de gemeenschap gebaseerde manier van het beschouwen van goederen en land als publieke waarden (in plaats van hulpbronnen). Denk hierbij bijvoorbeeld aan bossen, waterlichamen, (schone) lucht en openbare ruimte. Met deze oproep willen we verkennen wat de nalatenschap van Elinor Ostrom vandaag de dag voor FdM betekent, en in een bredere context voor de academische gemeenschap van Radboud Universiteit. De middelen, materialen en uitingen van betrokkenheid bij het onderwerp voor dit artistieke voorstel zijn vrij te bepalen, maar we zijn benieuwd naar antwoorden op de volgende vragen:

• Hebben we echt (nog) een standbeeld/monument nodig? Hoe kunnen we een vrouwelijke wetenschapper herdenken?
  • Hoe kan de nalatenschap van Elinor Ostroms ‘gemeenschappelijke voorraden’ met een kunstervaring worden vormgegeven? Hoe kunnen we de gemeenschappelijke voorraden zien, proeven, ruiken, horen en/of aanraken?
  • Waar in de ruimte bevindt dit kunstwerk zich en hoe verhoudt het zich tot de geplande locatie in de Faculteit der Managementwetenschappen, waar de kernboodschap ‘responsible governance for sustainable societies’ is?

Context, randvoorwaarden en financiering

Bekijk de verdere context, randvoorwaarden en financiering in deze folder (pdf, 735 kB).

Aanmelden

Wil je je inschrijven voor deze open artist call? Vul dan uiterlijk 13 januari 2023 het reactieformulier in.