Eerste promotieonderzoek naar biseksualiteit in Nederland

Datum bericht: 20 augustus 2018

Sociaal geograaf Emiel Maliepaard deed promotieonderzoek naar de positie van biseksuelen in Nederland. Maliepaard interviewde onder andere biseksuelen over wanneer zij wel of niet uitkomen voor hun biseksualiteit. Hij promoveert op 28 augustus aan de Radboud Universiteit op dit eerste Nederlandse proefschrift dat zich exclusief richt op de dagelijkse ervaringen van biseksuele mensen. Twee conclusies naar aanleiding van zijn proefschrift.

Pride

1. Biseksuelen zijn vrij onzichtbaar in Nederland

Maliepaard: ‘Er zijn best veel vooroordelen over biseksuelen: dat ze seksbelust zijn, niet loyaal, polyamoreus. Ongeveer 4 procent van de Nederlanders identificeert zich als biseksueel en meer dan 15 procent van de mannen en vrouwen heeft biseksuele gevoelens, fantasieën, of ervaringen. Toch zijn biseksuelen vrij onzichtbaar, vooral omdat het voor hen zelden relevant is om te praten over hun biseksualiteit: het dient geen doel. Bovendien is er in het dagelijks leven meestal ook geen aanleiding om te praten over seksualiteit in en er zomaar over beginnen wordt gezien als raar en ongepast. Biseksuelen worden hierdoor gezien als hetero of in een enkel geval als homo/lesbisch.

De biseksuelen in mijn onderzoek geven aan dat ze geen behoefte hebben aan een biseksuele community: ze hebben genoeg support in hun eigen omgeving en doen niet mee met het zichtbaarheidsstreven van bi-activisten en organisaties. Het is dan ook niet verrassend dat de Nederlandse belangenorganisatie voor biseksuelen LNBi uit slechts een tiental mensen bestaat.

Als sociaal geograaf heb ik gekeken naar hoe biseksuelen zich manifesteren in bepaalde sociale ruimten en in hoeverre zij er zichzelf kunnen zijn. Denk aan het huishouden, school, de werkplek, het nachtleven, het internet, familie en iemands romantische relatie(s). Eén opvallende ruimte ontbreekt in elk geval: er zijn, voor zover ik weet, niet echt kroegen voor biseksuelen in Nederland of überhaupt plekken die voor langere tijd als biseksueel kunnen worden gezien.’

2. We moeten af van het fenomeen uit de kast komen

Maliepaard: ‘Uit de kast komen wordt veelal gezien als de laatste stap om als homo of bi een gezond en voorspoedig leven te kunnen leiden. Het wordt daarmee tot een belangrijk doel gemaakt voor niet-heteroseksuelen. Maar veel homo- en biseksuelen staan hier anders tegenover en denken "waarom moeten wij ons verantwoorden? We zouden niet een statement moeten hoeven maken over tot wie we ons aangetrokken voelen. We moeten er gewoon over kunnen praten".

De deelnemers aan mijn onderzoek hebben ook veel moeite met het idee van “uit de kast komen”. Dit wordt gezien als een onnatuurlijke bekentenis van niet-hetero zijn (“pap, mam, ik moet je iets vertellen..”) of als het gedwongen praten over het eigen seksleven, maar ook maakt het de seksuele identiteit belangrijker dan het is. Ze geven de voorkeur aan het spontaner of natuurlijker uiten van hun seksualiteit wanneer het voor hen of in een bepaalde alledaagse activiteiten passend en relevant is.’

Meet weten? Neem contact op met