Zoek in de site...

Checklist arbeidsvoorwaardengesprek - Tijdens en na het gesprek

  1. Laat altijd de 'tegenpartij' het eerste aanbod doen.
  2. Hoor het tegenvoorstel rustig aan, ook al valt het bod tegen.
  3. Accepteer nooit het eerste aanbod dat je krijgt, ook al vind je het een prachtig salaris. De werkgever denkt dan dat je wel erg gemakkelijk overstag gaat. Bovendien is het eerste aanbod echt niet het maximum dat ze willen betalen.
  4. Doe een tegenbod. Onderhandelen is een spel van geven en nemen. Zet tijdens de onderhandeling hoger in dan wat je op het oog hebt. Maar kijk uit dat je jezelf niet uit de markt prijst door honderden euro's meer te vragen dan marktconform is. Noem nooit tegenover je gesprekspartner(s) je echte minimum!
  5. Onderbouw jouw bod met argumenten die je in je voorbereiding hebt verzameld. Spreek bijvoorbeeld over je marktwaarde. Je weet immers hoe iemand met jouw opleiding en ervaring wordt gehonoreerd. Het is belangrijk om de sfeer goed te houden, maar ook te laten zien dat je weet wat je wilt en dat je je goed hebt voorbereid.
  6. Onderhandel. Houd het hoofd helder door de punten een voor een te bespreken en aantekeningen te maken. Vraag de ander wat zijn reden is voor het innemen van een bepaalde positie. Zodra je ontdekt dat er werkelijk niet over je salaris te onderhandelen valt, begin dan over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze kunnen wellicht het verschil compenseren.
  7. Uiteindelijk kom je tot overeenstemming. Je doet er goed aan de gemaakte afspraken te herhalen. Zo kun je controleren of jullie dezelfde afspraken in gedachten hebben en kunnen verschillen nog besproken worden.
  8. Kom je (nog) niet tot een overeenstemming? Geef dan aan dat je er even over na wil denken. Wees concreet over hoe en wanneer je op het voorstel terugkomt.
  9. Neem altijd op een positieve manier afscheid van je gesprekspartner(s), ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen.

Afronding

De gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Meestal stuurt de werkgever je deze binnen enkele dagen toe. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met het bedrijf en vraag waarom je de overeenkomst nog niet hebt ontvangen. Vergelijk vervolgens de afspraken met je eigen aantekeningen.

Meer tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek

Nog vragen?

Kijk ook eens naar tips voor het CVLinkedInje motivatiebrief, een sollicitatiegesprek, een online sollicitatiegesprek, een assessment, of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.