Zoek in de site...

Checklist - Tips non-verbale gedrag

Naast je verbale kwaliteiten speelt je non-verbale gedrag een minstens zo belangrijke rol tijdens de salarisonderhandelingen.

  1. Blijf rustig, zakelijk en zelfverzekerd. Reageer niet te aanvallend of te assertief, dit werkt averechts en komt niet overtuigend en professioneel over. Een te passieve houding zal je niet brengen wat jij wil en zet gelijk de toon voor een toekomstige samenwerking.
  2. Zorg voor een actieve, maar ontspannen houding.
  3. Kijk je gesprekspartner(s) recht in de ogen. Vindt het gesprek met meerdere personen plaats, houd dan met iedereen oogcontact.
  4. Voorkom zenuwtrekjes. Klik niet voortdurend met je balpen, draai of wiebel niet met je stoel en pulk niet steeds aan je notitieblok of je haar.
  5. Goede onderhandelaars zijn vooral goede luisteraars. Luister goed naar de argumenten van de tegenpartij en maak aantekeningen. Wanneer iets je niet duidelijk is, vraag je door. Doorvragen is vooral van belang als de tegenpartij zich verschuilt achter allerlei procedures en voorschriften of vakjargon gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: "Onze salarisschalen staan niet toe dat ik je een hoger bod kan doen."

Career Service biedt verschillende workshops aan die helpen bij jouw voorbereiding op de arbeidsmarkt. Houd de agenda in de gaten voor trainingen t.a.v. het voeren van een arbeidsvoorwaardengesprek.

Meer tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek

Nog vragen?

Kijk ook eens naar tips voor het CVLinkedInje motivatiebrief, een sollicitatiegesprek, een online sollicitatiegesprek, een assessment, of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.