Checklist arbeidsvoorwaardengesprek -Voorbereiding
- Weet met wie je het gesprek voert en verdiep je in hun functie.
- Zorg dat je voor dit gesprek op de hoogte bent van de arbeidsvoorwaarden zoals benoemd in de vacature. Bekijk bijvoorbeeld de CAO en eventuele loonschalen.
- Zoek online naar gemiddelde salarissen voor deze functie en jouw opleiding en werkervaringsjaren. Ga uit van bruto bedragen. Tel bij het salaris ook de dertiende maand mee, een winstuitkering of een bonus, en reken vanuit een 40-urige werkweek.
- Maak een inventarisatie van je huidige en je gewenste arbeidsvoorwaarden als vakantiegeld, -dagen, dertiende maand, winstuitkering, vaste onkostenvergoeding, reiskosten, studiekosten, mobiele telefoon, laptop en/of tablet, thuiswerken of verhuisvergoeding.
- Bedenk alvast oplossingen bij punten waar je een geschil over verwacht. Er valt vaak te onderhandelen, en soms kun je de ene voorwaarde voor de andere inruilen.
- Breng je meerwaardein kaart. Wat zijn jouw sterke kanten? Waarom ben je zo waardevol voor de organisatie?
- Verwacht het onverwachte. Wat lijkt je moeilijk tijdens het gesprek? Bereid je voor op alle mogelijke gespreksscenario's, zodat je tijdens het gesprek niet overdonderd wordt.
- Ken je onderhandelingsstijl. Iedere onderhandelaar heeft een persoonlijke stijl, een manier van handelen waarbij diegene zich van nature het meeste thuis voelt. Door je eigen stijl goed te kennen en de stijl van anderen te herkennen, vergroot je je beïnvloedingsmogelijkheden tijdens de salarisonderhandelingen.
Meer tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek
- Checklist arbeidsvoorwaardengesprek - Tijdens en na het gesprek
- Checklist arbeidsvoorwaardengesprek - Tips non-verbale gedrag
Nog vragen?
Kijk ook eens naar tips voor het CV, LinkedIn, je motivatiebrief, een online sollicitatiegesprek, een online sollicitatiegesprek, een assessment, of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.