Zoek in de site...

Checklist assessments - Het maken van assessments

Het doel van een selectie-assessment is het voorspellen van iemands geschiktheid tijdens een sollicitatieprocedure. Door middel van het assessment worden geschikte kandidaten voor de functie geselecteerd.

De belangrijkste onderdelen van een assessment zijn met name het interview, IQ tests, persoonlijkheidstests, rollenspellen, oefeningen en opdrachten.

Onderstaande tips* kunnen jou hierbij helpen:

  1. Weet wat je assessment inhoudt. Zorg dat je weet welke onderdelen je kunt verwachten en wat er van je gevraagd gaat wordt tijdens je assessment.
  2. Oefen IQ tests. Door IQ tests te oefenen train je jezelf en leer je met je zenuwen om te gaan. Hierdoor scoor je makkelijker optimaal in dit onderdeel.
  3. Doe assessment oefeningen. Ook zaken als persoonlijkheidstests en interviews kun je oefenen. Je dwingt jezelf om na te denken over het assessment en zorgt zo voor meer zekerheid op het moment zelf.
  4. Bereid interviews voor. Elk assessment bevat één of meer interviews. Weet wat hierin waarschijnlijk ter sprake gaat komen, denk na over je antwoorden en ken je eigen cv.
  5. Ken je werkwaarden en drijfveren. Soms komen je werkwaarden en drijfveren naar voren in de vorm van een werkwaardentest. Doe een professionele werkwaardentest om meer over jezelf te weten te komen.
  6. Doe een persoonlijke SWOT analyse. Je sterke en zwakke punten worden zeker besproken tijdens een assessment. Zet voor jezelf op een rijtje wat deze zijn in een sterkte zwakte analyse.
  7. Trap niet in de fouten. Er zijn een aantal assessment fouten die kandidaten vaak maken. Ken de valkuilen en trap er niet in!
  8. Onderschat het niet. Denk niet dat je het assessment wel even doet. Neem elke opdracht serieus en denk er niet te makkelijk over.
  9. Ken je rechten en plichten. Bij een assessment heb je als kandidaat bepaalde rechten en plichten. Weet wat deze zijn en wanneer je je op je rechten kunt beroepen.

Na afloop van het assessment wordt een rapport opgesteld met daarin de bevindingen over elke kandidaat. Als kandidaat krijg je dit assessment rapport altijd als eerste onder ogen en heb je daarnaast het recht om niet in te stemmen met het doorsturen van dit rapport naar de werkgever. Wanneer je hier echter niet mee toestemt zullen je kansen op de baan ook zo goed als verkeken zijn.

*Bron: www.123test.nl

Nog vragen?

Kijk ook eens naar tips voor het CVLinkedInje motivatiebrief, een sollicitatiegesprek, een online sollicitatiegesprek, het arbeidsvoorwaardengesprek of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.

Ook biedt Career Service verschillende workshops aan die helpen bij jouw voorbereiding op de arbeidsmarkt. Houd de agenda in de gaten voor assessment trainingen.