Zoek in de site...

Checklist CV - De basisonderdelen

1. Kop

Bovenaan de eerste pagina zet je ‘Curriculum vitae’, met eventueel je naam of
alleen je naam.

2. Foto

Op welke functie reageer je? Hoe zichtbaar zijn de medewerkers van de organisatie zelf? Als je besluit een foto op je CV te zetten, zorg dan voor een professionele foto die scherp is, vriendelijk en zakelijk overkomt en een neutrale achtergrond heeft. Uit onderzoek blijkt dat blote armen of schouders een onprofessionele indruk maken. Plaats zeker een foto op je LinkedIn profiel die gelijk is aan de foto op je CV. In Nederland mag een foto wel, maar het hoeft niet. Solliciteer je buiten Nederland, check dan wat gebruikelijk is voor het land van jouw keuze.

3. Personalia

Bij je personalia neem je de volgende onderdelen op:

  • Voor- en achternaam (tenzij deze in je koptekst staan)
  • Adres
  • Telefoon (zorg voor neutrale voicemailtekst)
  • Email (zo professioneel mogelijk)
  • Geboren (datum en plaats)
  • Nationaliteit (vb. Nederlandse)
  • Rijbewijs (alleen als dit relevant is)
  • Optie: verwijs naar je LinkedIn profiel (alleen wanneer deze goed gevuld is en zorg voor persoonlijke URL)

4. Persoonlijk profiel

Dit is een belangrijk onderdeel van je CV en waarschijnlijk ook het meest lastige. Het is overigens geen verplicht onderdeel, dus denk goed na over een sterke tekst. Vind je het moeilijk? Laat het dan achterwege en zet in je brief wie jij bent. Kies je wel voor een korte beschrijving? Geef dan in ongeveer 5 zinnen of bulletpoints duidelijk aan wat jij een werkgever te bieden hebt en wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf is. Je kunt hierbij denken aan je ambitie, eigenschappen, bijzondere vaardigheden, mentaliteit etc.

5. Opleidingen

Vermeld de periode van de studie, de naam van je studie en de onderwijsinstelling. Zet je opleidingen op antichronologische volgorde, dus de meeste recente opleiding bovenaan. Wanneer je (keuze)vakken/minoren hebt gevolgd die goed passen bij de vacature kun je die er ook bij zetten. Daarnaast kun je bijvoorbeeld het onderwerp van je scriptie en je stage benoemen. Zorg dat de structuur eenduidig is, zodat de lezer snel kan ‘scannen’. Je kunt ook de maanden erbij zetten ter verduidelijking zoals in de afbeelding hieronder.

Voorbeeld onderdeel CV - checklist basisonderdelen CV - opleiding

6. Extra curriculaire activiteiten / stage-ervaring / werkervaring / nevenactiviteiten

Leg bij het schrijven je werkzaamheden en extra curriculaire activiteiten de nadruk op onderdelen die aansluiten op de baan waarop je solliciteert. Door taken, verantwoordelijkheden, resultaten en successen te benoemen, kun je je onderscheiden van andere kandidaten. Recruiters zijn op zoek naar passie en toewijding die blijkt uit studie, werk, hobby’s en de geschreven motivatie. Denk goed na over de volgorde van deze onderdelen. Maak eventueel onderscheid tussen relevante werkervaring (studiegerelateerd) en je overige werkervaring (bijbanen), zodat de meest relevante werkzaamheden bovenaan staan bij elk kopje. En zorg voor een overzichtelijke presentatie van je commissiewerkzaamheden. Maak één hoofdkop met de naam van de studie- of studentenvereniging en plaats daaronder de diverse onderdelen zoals in de afbeelding hieronder.

Voorbeeld onderdeel CV - checklist basisonderdelen CV - nevenactiviteiten

7. Talenkennis

Bepaal hoe belangrijk de talen binnen de functie zijn, kies aan de hand daarvan voor een lange (opgesplitst in: lezen, luisteren, spreken, schrijven) of kortere beschrijving. Je kunt ook het CEFR niveau aangeven (van A1-C2). Voorbeeld korte beschrijving: Nederlands (moedertaal), Engels (Cambridge Certificate of Proficiency), Duits en Frans (basiskennis)

8. Computerkennis

Voorbeeld: Bekend met Microsoft Office, SPSS en Photoshop.

9. Interesses

Zorg bij dit onderdeel dat je goed nadenkt over wat je met je interesses wilt zeggen. Welke kwaliteiten wil je benadrukken? Ben je bijvoorbeeld een teamplayer? Of solliciteer je op een leidinggevende functie en wil je je zelfstandigheid eruit laten springen? Door je interesses kort toe te lichten, krijgt men net wat meer beeld van wie jij bent als persoon en hoe je in het leven staat.

Voorbeeld onderdeel CV - checklist basisonderdelen CV - interesses

Meer tips voor het CV

Nog vragen?

Kijk ook eens naar tips voor LinkedInje motivatiebrief, een sollicitatiegesprek, een online sollicitatiegesprek, een assessment, het arbeidsvoorwaardengesprek of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.