Zoek in de site...

Checklist motivatiebrief - De brief

Opmaak

  • Houd het kort en krachtig (maximaal 1 A4)
  • Adresgegevens hoeven niet meer bovenaan de brief vermeld te worden
  • Maak een onderwerpregel aan: Betreft sollicitatie voor de functie ……
  • Aanhef: Geachte heer/mevrouw + achternaam. Probeer te achterhalen aan wie je de brief kan richten, vraag dit desnoods na bij de organisatie. Dat maakt een brief persoonlijker en je laat zien dat je er moeite voor gedaan hebt. Weet je het niet (zeker) dan vermeld je alleen ‘Geachte heer/mevrouw,’.

Inleiding

Zorg dat je de recruiter meteen boeit. Een standaard inleiding over waar je de vacature hebt gevonden bijvoorbeeld, zal een recruiter niet interessant vinden. Maar een opening met een statement of een persoonlijke ervaring zal meteen prikkelen en uitnodigen tot verder lezen. Je kunt hierbij ‘storytelling’ gebruiken.

Bijvoorbeeld
“Als klein kind was ik altijd al bezig met cijfers. Ik was dol op rekenen, geheugenspelletjes en het maken van puzzels. Dat ik vervolgens economie ging studeren was geen verrassing. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat politieke thema’s mij tevens fascineerden en zodoende ben ik me daarin gaan specialiseren. Met deze twee diploma’s op zak wil ik nu een baan vinden waarin ik mijn ambities kan waarmaken”.

De recruiter zal hierdoor geboeid raken en je valt op tussen de andere kandidaten. Probeer voor jezelf een verhaal te bedenken dat passend is bij de functie, dat laat zien welke eigenschappen je bezit en een kijkje geeft in jouw persoonlijke leven. Vermeld hierbij een persoon (jij), een plaats en een tijd.

Tip: Career Officer Ignace de Haes van de Radboud Universiteit is gespecialiseerd in storytelling. Hij geeft workshops en staat open voor persoonlijke begeleiding als je jezelf hierin wilt verdiepen.

Paragraaf 2: wie ben jij?

In deze paragraaf stel je jezelf voor. Wie ben je, wat heb je gestudeerd en wat is je werkervaring die relevant is voor deze functie. Vat niet je hele cv samen, maar licht de belangrijkste ervaring toe.

Paragraaf 3: waarom deze organisatie?

Een vaak vergeten onderdeel in de brief. Waarom wil je bij deze organisatie werken? Wat inspireert je en wat denk jij hier te leren? Laat zien dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen, welke projecten ze doen, wat hun ambities zijn en koppel deze aan de bijdrage die je hieraan kan leveren. Je laat hiermee zijn dat je echt moeite gedaan hebt, omdat de brief niet zomaar naar ieder ander bedrijf kan worden gestuurd.

Paragraaf 4: de combinatie van jouw kwaliteiten en de wens van de organisatie

In deze afsluitende paragraaf vertel je waarom jij geschikt bent voor deze functie. Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe sluit dit aan bij de wensen van de organisatie en de functie-eisen? Waaruit blijkt dat jij bepaalde kwaliteiten hebt? Omschrijf wat jij de organisatie te bieden hebt.

Afsluiting

De afsluiting van een sollicitatiebrief is vaak standaard en je kunt online veel voorbeeldzinnen vinden. Het gaat er om dat je laat weten dat je graag in een persoonlijk gesprek jezelf wilt presenteren. Wees zeker van je zaak en vermijd woorden als 'hopen' en 'denken'. Je kunt nog eens refereren naar het verhaal aan het begin om de brief mooi af te sluiten.

Meer tips voor de motivatiebrief

Nog vragen?

Kijk ook eens naar tips voor het CVLinkedIn, een sollicitatiegesprek, een online sollicitatiegesprek, een assessment, het arbeidsvoorwaardengesprek of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.