Digitale footprint
Heb je er wel eens bij nagedacht dat een recruiter jou opzoekt op internet? Alles wat je ooit op internet geplaatst hebt is lange tijd vindbaar en kan gekoppeld worden aan jouw naam. Je hebt zelf invloed op jouw digitale footprint door bewust om te gaan met wat je online plaatst. Dus voordat je solliciteert, google jezelf eerst en zie wat er over jou te vinden is!
Social media
Wat jij plaatst op social media kan door iedereen bekeken worden. Afhankelijk van jouw instellingen op dat platform. Recruiters kijken altijd naar jouw profielen om meer over jou te weten te komen. Jij bepaalt zelf wat ze over jou kunnen vinden. Er zijn meerdere sollicitatietips te vinden hoe je om kan gaan met social media, blogs, websites, fora en discussiegroepen.
Gevoelige onderwerpen
Het is vaak lastiger om zaken van internet af te halen dan het erop te zetten. Pas dus op met wat je online zet. Er zijn onderwerpen die gevoelig liggen, let extra op met uitingen over:
- Geloofsovertuigingen
- Politieke voorkeur
- Geheimen van jezelf en anderen
- Geaardheid en seksualiteit
- Drugs en drankgebruik
- Bedrijfsgevoelige informatie of informatie over collega’s
Het is verstandig dat je altijd in je achterhoofd houdt dat je na het afstuderen jouw netwerk nodig hebt bij het vinden van een baan. Houd je netwerk dan ook te vriend! Denk aan docenten, medewerkers van de universiteit, studiegenoten (die straks ook allemaal een baan hebben) etc.
Gebruik je digitale footprint!
Heb je meerdere kanalen die je online gebruikt? Zet deze dan in voor je sollicitatie en bij het netwerken. Het is hierbij van belang dat er één lijn in zit, dus stem het op elkaar af. Denk aan één professionele foto die je gebruikt op je LinkedIn pagina, op Facebook, op Twitter etc. Zorg dat jouw gegevens altijd up to date zijn en laat zien waar jouw (professionele) interesses liggen. Zorg überhaupt dat je gevonden kan worden, want als je onvindbaar bent werpt dat ook vragen op.