Zoek in de site...

Checklist sollicitatiegesprek - Na het gesprek

  1. Als een reactie lang op zich laat wachten, neem dan gerust zelf nog een keer contact op. Zorg ervoor dat je niet wanhopig of ongeduldig klinkt, maar vraag naar de stand van zaken.
  2. Ben je door naar de tweede ronde? Goed gedaan! Je bent een stapje dichter bij de baan.

Voorbereiding tweede ronde

  1. Vraag hoe de tweede ronde eruit ziet. Dit verschilt per organisatie. Het kan een gesprek zijn met de leidinggevende van de afdeling, een assessment (een casus die je thuis of op locatie maakt), of meteen al een arbeidsvoorwaardengesprek.
  2. Bij een gesprek
    1. Vraag naar het doel van het gesprek.
    2. Weet met wie je het gesprek voert. Zoek deze persoon op.
    3. Bereid de vragen voor. Verwacht bij deze ronde meer open vragen die gaan over je werkervaring en over je geschiktheid voor de functie waar je op solliciteert. Nu je meer inzicht hebt in de functie, kan je in het gesprek ook beter aangeven waarom jij de beste kandidaat bent. Zorg dus dat je jouw antwoorden hebt voorbereid (SMART).
  3. Assessment
    1. Er zijn veel soorten assessments. De belangrijkste onderdelen van een assessment zijn het interview, IQ tests, persoonlijkheidstests, rollenspellen, oefeningen, opdrachten en uiteraard de uitslag.
    2. Online kun je veel oefenassessments vinden. Een goede website hiervoor is 123test.nl.
    3. Hier vind je meer tips voor het maken van assessments.
  4. Arbeidsvoorwaardengesprek
    1. Een afspraak voor een arbeidsvoorwaardengesprek betekent in principe dat jij de baan wilt en dat de werkgever jou wil. Het doel van het gesprek is om tot overeenkomst te komen op een aantal punten zoals het soort contract, salaris, aantal werkuren, reiskostenvergoeding, studiemogelijkheden.
    2. Weet met wie je het gesprek voert. Meestal voer je het gesprek met de manager en een HR medewerker. Zoek deze personen op.
    3. Bij een groot bedrijf of bij de overheid is de functie ingeschaald op een bepaald niveau, bij een klein bedrijf is dat niet altijd het geval. Zorg dat je voor dit gesprek op de hoogte bent van de arbeidsvoorwaarden zoals benoemd in de vacature. Bekijk de CAO en de loonschalen.
    4. Maak van tevoren een inventarisatie van je huidige en je gewenste arbeidsvoorwaarden, zoals: vakantiegeld, vakantiedagen, dertiende maand, winstuitkering, vaste onkostenvergoeding, reiskosten, studiekosten, mobiele telefoon, laptop en/of tablet, thuiswerken of verhuisvergoeding. Bedenk vooraf hoe jij tegen deze punten aankijkt en waar jouw onder- en bovengrens liggen. Op deze pagina vind je tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek.
    5. Bedenk alvast oplossingen bij punten waar je een geschil over verwacht: over arbeidsvoorwaarden als studiekosten of aantal uren valt vaak te onderhandelen; soms kun je de ene voorwaarde voor de andere inruilen.
    6. Het is belangrijk om de sfeer goed te houden, maar ook om te laten zien dat je weet wat je wilt en dat je je goed hebt voorbereid.

Meer tips voor het sollicitatiegesprek

Nog vragen?

Kijk ook eens naar tips voor het CVLinkedInje motivatiebrief, een online sollicitatiegesprek, een assessment, het arbeidsvoorwaardengesprek of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.