Checklist sollicitatiegesprek - Voorbereiding
Het bedrijf
1. Doe onderzoek naar het bedrijf en de branche: de missie, visie, waarden, bedrijfscultuur, nieuwtjes, ontwikkelingen.
2. Zorg ervoor dat je weet met wie je het gesprek voert. Zoek de interviewer op; Google diegene en bekijk zijn of haar LinkedIn-profiel. Zo weet je wie er straks tegenover je komt te zitten.
3. Zoek op hoe je bij het bedrijf moet komen en bereken de tijd die je nodig hebt. Vertrek op tijd.
4. Zorg dat je de contactgegevens van de interviewer en het bedrijf bij de hand hebt.
5. Neem jouw brief en cv door zodat je precies weet wat je geschreven hebt. Print de brief, cv en vacature uit en neem ze mee.
6. Wat is de kledingstijl binnen het bedrijf? Stem jouw kleding af op de organisatie/functie, maar overdrijf niet. Jij moet je er ook prettig in voelen. Bij twijfel, liever te netjes dan te casual.
Vragen oefenen
1. Analyseer de vacature. Wat zijn de belangrijkste taken? Welke eigenschappen moet je bezitten? Naar wat voor een type persoon zijn ze op zoek?
2. Er zijn veel sollicitatievragen online te vinden. Denk vooraf na over welke vragen je denkt te krijgen.
3. Bedenk vooraf welke antwoorden je op die vragen kunt geven. Gebruik hierbij de STARR methode:
Een voorbeeldvraag: kun je goed samenwerken? En waaruit blijkt dat?
Situatie: tijdens mijn studie moest ik samen met een groepje studiegenoten een onderzoeksproject uitvoeren.
Taak: het was mijn taak om het totaaloverzicht te behouden en ervoor te zorgen dat iedereen binnen de groep zijn taken op tijd verrichtte.
Aanpak: ik maakte een overzicht met alle taken en deadlines en heb erop aangestuurd dat iedereen zich aan de deadlines hield.
Resultaat: we hebben heel prettig samengewerkt en het project goed afgerond.
Reflectie: achteraf hebben we geëvalueerd. Ik kreeg de feedback dat ik eerder aan de bel moest trekken als de deadline naderde en er nog geen input was. Dit zal ik meenemen in de toekomst. Mijn communicatie binnen het team werd wel geprezen en vond de groep erg prettig.
Dit lijkt een lang en gekunsteld antwoord, maar als je dit wat vaker oefent komt het natuurlijker over en geef je een kort en bondig antwoord. Let op dat je bijzaken weglaat! De interviewer krijgt zo een goed beeld van jou en kan doorvragen waar nodig.
4. Wees bewust van je non-verbale communicatie. Dit kun je oefenen door een vraag via de STARR methode te beantwoorden en jezelf met je telefoon te filmen. Kijk dan goed wat je doet tijdens het praten: maak oogcontact, zit rustig en rechtop, praat niet teveel met je handen (voorkom friemelen aan accessoires op tafel), glimlach en zorg dat je stem niet monotoon is.
5. Bedenk welke vragen jij zelf kunt stellen over de functie en het bedrijf. Zo kom je geïnteresseerd over en laat je zien dat je erover nagedacht hebt.
Meer tips voor het sollicitatiegesprek
- Checklist sollicitatiegesprek - Doel van het sollicitatiegesprek
- Checklist sollicitatiegesprek - Aankomst
- Checklist sollicitatiegesprek - Het gesprek
- Checklist sollicitatiegesprek - Na het gesprek
- Checklist sollicitatiegesprek - De uitslag
Nog vragen?
Kijk ook eens naar tips voor het CV, LinkedIn, je motivatiebrief, een online sollicitatiegesprek, een assessment, het arbeidsvoorwaardengesprek of maak een afspraak met de Career Officer voor een check van een cv of sollicitatiebrief.