Alumni event Bedrijfskunde: de moderne werkplek

donderdag 6 oktober 2022Plaats in agenda
19:45 tot
Locatie
Theaterzaal C, Elinor Ostrom Building, Heyendaalseweg 141 Nijmegen (of neem online deel)
Alumninetwerk Bedrijfskunde
Spreker
Richard Vermeeren, Rawan Ghazzawi en Matthijs Moorkamp
Beschrijving

Het is alweer tijd voor een nieuw Bedrijfskunde Alumni Event! Tegenwoordig kan een werkplek meer dan ooit verschillende vormen aannemen. In een serie van drie inspirerende lezingen gaan we in op het concept 'de moderne werkplek'. Wetenschappers Matthijs Moorkamp en ​​Rawan Ghazzawi en alumnus Richard Vermeeren nemen je mee in een verhaal over de impact van de moderne werkplek op organisaties en medewerkers. Hieronder vind je meer informatie over hun lezingen. Na afloop is er een netwerkborrel waar je andere alumni kunt leren kennen en/of verder kunt discussiëren over dit interessante onderwerp.

Innovatie van de werkplek in een crisiscontext - Matthijs Moorkamp
Vanuit zijn expertise vertelt Mathijs Moorkamp je alles over hoe nieuwe manieren van organiseren ontstaan ​​vanuit innovatie onder hoge druk in crisiscontexten. In zijn onderzoek richt Matthijs zich op organiseren in crisiscontexten en draagt hij bij aan (sociotechnisch) organisatieontwerp. Als er nieuwe manieren van organiseren ontstaan, wat betekent dit dan voor de manier waarop we ons werk en onze werkplek vormgeven? Tegenwoordig wordt werk uitdagender en neemt de rol van technologie voortdurend toe. Dit vergroot het belang om medewerkers meer mogelijkheden te geven om taken te veranderen. In zijn lezing licht Matthijs het macro-concept: 'de moderne werkplek' en de impact ervan op organisatieontwerp toe.

Job crafting - Rawan Ghazzawi
De moderne werkplek kan vele vormen aannemen, maar uniform is dat de werknemer en zijn/haar welzijn steeds meer centraal komen te staan. Medewerkers krijgen nu meer ruimte om hun werk aan te passen aan hun eigen behoeften en voorkeuren en om de regie over hun eigen professionele leven te nemen. Met de toegenomen hoeveelheid keuzevrijheid die de werknemers tegenwoordig hebben, kunnen ze ervoor kiezen om creatief te zijn en zich bezig te houden met wat we 'job crafting' noemen. Job crafting omvat de cognitieve en fysieke veranderingen die werknemers aanbrengen in hun relationele en structurele werkgrenzen om een ​​betere match te krijgen tussen hun baan en hun behoeften en voorkeuren (Wrzesniewski en Dutton, 2001; Tims en Bakker, 2010). Er is veel onderzoek gedaan naar het onderwerp job crafting en wat we tot nu toe weten is dat dit concept veel voordelen heeft voor de medewerkers en hun organisaties. Deze voordelen zijn niet beperkt tot werkgerelateerde resultaten, aangezien recent onderzoek aantoont dat job crafting voordelen heeft die verder gaan dan het werk van de werknemers om hun tevredenheid met het leven te beïnvloeden (Ghazzawi et al., 2021). In mijn lezing zal ik je kennis laten maken met het concept van job crafting, wat we tot nu toe over dit concept weten en hoe u er de vruchten van kunt plukken op het werk.

De organisatie van een outside-in-aanpak - Richard Vermeeren
Volgens Richard Vermeeren, 2015-alumnus Organizational Design and Development, is de moderne werkplek niet zoiets als hele dagen achter een bureau op kantoor of op zolder thuis zitten met briljante ideeën om dingen te verbeteren. De moderne werkplek begint waar je klanten en stakeholders zijn en die zitten meestal niet achter jouw bureau. Dus richt je blik naar buiten! Richard begeleidt je door zijn ervaringen in hoe hij een outside-in benadering organiseert in sales en marketing van verschillende branches. Hij zal ons inzicht geven in welke technieken hij gebruikt om de vragen van klanten en prospects te vertalen naar hanteerbare antwoorden (zowel voor klanten als voor je eigen bedrijf).