Zoek in de site...

Persoonlijke ontwikkeling

Er komt een dag dat je de stap gaat maken naar het werkende leven. Dat is spannend, dus erg fijn als je goed voorbereid bent. Doorloop onderstaande stappen en zorg ervoor dat je jezelf goed kent en je straks jezelf goed kunt presenteren.

Stap 1 Leer jezelf kennen: Wie ben ik?

Zorg dat je weet van jezelf waar je goed in bent, wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waarvan juist niet. Werk je graag samen met anderen of werk je liever alleen? Wat zijn je sterke kanten en wat zijn je zwakke kanten? Vraag het eens aan mensen die dichtbij je staan; hoe zouden ze jou omschrijven?
Veel studenten vinden dit een moeilijke opdracht. Dat is niet erg, het aanbod van Career Service helpt jou hierbij.
Je kunt ook een persoonlijkheidstest doen:

Vind je het nog steeds moeilijk deze vraag te beantwoorden? Volg dan een workshop tijdens de Radboud Career Day of kom naar Het Coachcafé.

Stap 2: Wat wil ik?

Voordat je een baan gaat zoeken kun je nadenken over de volgende zaken:

 • Bij wat voor soort organisatie zou je willen werken (bijv. een multinational, NGO, overheid, start-up, een academische carrière)?
 • Wil je in een specifieke branche werken?
 • Heb je een voorkeur om bij een groot bedrijf of bij een klein bedrijf werken?
 • Heb je voorkeur voor een baan in Nederland of in het buitenland?
 • Heb je een voorkeur voor een bedrijf in een specifieke regio, ben je bereid om te verhuizen?
 • Welke kenmerken heeft jouw ideale baan? (Denk aan fulltime/parttime, in een team of zelfstandig, op 1 werkplek of juist rondreizend etc)
 • Weet je nog niet goed welke functie of werkzaamheden je aanspreken, denk dan aan een traineeship. Gedurende een traineeship krijg je verschillende opdrachten zodat je de organisatie goed kunt leren kennen en kunt ontdekken wat het beste bij je past. Er is dan ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Verdiep je in de sector/branche waarin je wilt werken: is het een groeiende sector of juist niet? Kijk naar de cijfers en trends binnen jouw branche en verdiep je in de arbeidsmarkt.

Inspiratie

Laat je inspireren door alumni die in deze filmpjes vertellen hoe hun baan eruit ziet. Ook kun je gebruik maken van LinkedIn door alumni op te zoeken, hoe dit werkt lees je hier (pdf, 360 kB).

Stap 3: Ontwikkel jezelf

Als je stap 1 en 2 hebt doorlopen is het tijd om te kijken of er een verschil zit in jouw kwaliteiten en ervaringen en de ervaringen die je nodig hebt voor jouw carrière. Door ervaringen op te doen die passen bij jouw toekomstige carrière en jezelf te ontwikkelen maak je meer kans. Tijdens jouw studie is er een vrije keuzeruimte ingepland, lees hier hoe je die kunt inrichten.

Verder kun je jezelf verder ontwikkelen door middel van:

Stap 4: Zoek een baan

Nu is het tijd om jezelf goed te profileren! Doorloop de volgende stappen:

 1. Zorg dat je cv en LinkedIn goed op orde zijn.
 2. Laat de wereld weten dat je op zoek bent naar een baan en waar je naar zoekt.
  Begin bij je eigen netwerk van vrienden, familie, buren tijdens feestjes, borrels en andere gelegenheden. Informeer waar zij werken, wat ze doen en laat je inspireren. Wees duidelijk in wat je wilt, hoe concreter hoe beter, want dan kunnen zij voor je rondkijken.
 3. Gebruik LinkedIn. Plaats een oproep en maak gebruik van je eigen netwerk en vervolgens dus ook van hun netwerk. Zorg dat je LinkedInprofiel (pdf, 360 kB) goed ingericht is, zodat recruiters jou kunnen vinden.
 4. Gebruik LinkedIn om contact te leggen met alumni die nu werkzaam zijn in het vakgebied waar jij interesse in hebt. Hoe je dit doet lees je hier.
 5. Gebruik online databases om vacatures te vinden. Career Service heeft een selectie gemaakt van verschillende vacaturewebsites. Deze vind je hier.
 6. Zoek naar bedrijven die passen bij jouw voorkeuren. Volg ze op LinkedIn voor nieuws en vacatures. Kijk of er mensen in jouw netwerk of alumni werkzaam zijn en leg contact. Maak een alert aan zodat je de nieuwste functies ontvangt.

Heb je mooie vacatures gevonden? Dan vind je hier tips voor het schrijven van een brief en hoe je jezelf het beste voorbereid op een sollicitatiegesprek.