Interview Matthijs Moorkamp

''Wat ik mooi vind is dat wij alle kennis in huis hebben om grote maatschappelijke problemen te helpen oplossen. Maatschappelijke vraagstukken vragen om kennis dwars door al onze vakgebieden heen.''

Ik werk nu 5 jaar op de faculteit. Ben universitair docent in organisatieontwerp en ontwikkeling. Hebben we ook een speciale master van. Heb hiervoor gewerkt bij de Nederlandse Defensie Academie, de TU Delft en de Universiteit Twente.

Mijn connectie met Nijmegen is een inhoudelijke. Een bepaalde bedrijfskunde richting die in Nijmegen mede is ontwikkeld: de socio-technische bedrijfskunde. Ik heb ooit gezegd als er ooit een socio-technische vacature komt, dan solliciteer ik er direct op. Als je op dit gebied iets inhoudelijks wil doen, is dit de uitgelezen plek van Nederland. Sindsdien geef ik allerlei vakken die daarmee te maken hebben.

Samen met mijn vrouw heb ik een tijd in Arnhem gewoond. Wij vinden het ODW-issue niet heel erg. Ik vind juist Arnhem een hele mooie omgeving, heel bosrijk en heuvelachtig. Na een tijd zijn we verhuisd naar Heelsum: dat ligt naast Renkum. Waar de faculteit ligt in Nijmegen is wel echt een prachtige omgeving.

We staan op de Waalkade en vanaf de Waalkade heb je een prachtig overzicht over de waal en alle schepen die daar varen. Toch is het altijd wel heel leuk om de bedrijvigheid hier te zien, alle schepen, hoe ze hier die bochten maken is echt heel bijzonder. Het is een hele kunst voor stuurmannen om zo’n kronkelige rivier af te varen. Toch is dit ook een herinnering dat we moeten nadenken over verduurzaming. Schepen verbruiken wel echt heel veel.

Onze faculteit is echt een leuke faculteit. Wat ik mooi vind is dat wij alle kennis in huis hebben om grote maatschappelijke problemen te helpen oplossen. Maatschappelijke vraagstukken vragen om kennis dwars door al onze vakgebieden heen. We zouden daarom eigenlijk iets meer over de vakgebieden heen met elkaar moeten gaan samenwerken. Er wordt gelukkig veel interdisciplinaire kennis met elkaar gedeeld. Dus de dwarsverbanden beginnen we te zien. Dat we met al deze vakgebieden bij elkaar zitten is uniek aan de FdM. Ook uniek dat we de socio-technische bedrijfskunde hebben. Dit is gericht op gelijktijdig organisaties ontwerpen en veranderen.

De sfeer is heel gezellig op de faculteit. Docenten zijn echt wel vrij benaderbaar. We hebben heel veel studenten, maar toch zijn we in EOS dicht bij elkaar gerealiseerd.