Zoek in de site...

Studentsystemen en ICT-handleidingen

Op deze pagina vind je handleidingen voor de ICT-systemen van de Radboud Universiteit en de Faculteit der Managemenwetenschappen. Indien je een nieuwe student bent, raden we je aan om de onderstaande stappen door te lopen.

Verderop op deze pagina

1. Studentaccount activeren
2. Studentenportal
3. Inschrijven onderwijs en tentamens
4. Boeken en readers bestellen
5. Aanschaf (mobile) device
6. Andere faciliteiten 
7. Voor studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid


1. Studentaccount activeren

Voordat je de systemen van de Radboud Universiteit kunt gebruiken, dien je eerst je account in te stellen en te activeren op de website van Identity Management.

Heb je vervolgens problemen met inloggen? Let dan goed op het volgende:

 • Log je in met een studentnummer (een s en 7 cijfers)?
 • Gebruik je het juiste wachtwoord? In een e-mail van Dienst Studentenzaken heb je een activatiecode ontvangen. Met deze code kun je je wachtwoord instellen. Mocht je een nieuwe activatiecode nodig hebben, dan kun je deze aanvragen via www.ru.nl/nieuwwachtwoord.
 • Ben je ingeschreven als student?
 • Heb je nog steeds problemen met inloggen? Meld je probleem dan bij de Centrale Studentenbalie (centralstudentdesk@ru.nl).

2. Studentenportal

Via de Studentenportal kun je onder andere Brightspace-berichten en e-mails lezen, verschillende nieuwsbronnen volgen, je rooster raadplegen, je inschrijven voor vakken en tentamencijfers bekijken.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de Studentenportal.

3. Inschrijven onderwijs en tentamens

Osiris

In Osiris kun je je in- en uitschrijven voor onderwijs en je onderwijsresultaten inzien. Dit doe je het makkelijkste met de cursuscode van het vak. Deze kun je vinden in de studiegids. Let op: de Faculteit der Managementwetenschappen hanteert deadlines voor het inschrijven voor cursussen, tentamens en hertentamens. Schrijf je dus op tijd in. Om je te helpen bij het gebruik van Osiris is er een handleiding beschikbaar.

In dit document (docx, 30 kB) lees je voor welke cursussen je je dient in te schrijven en via welke manier.

Persoonlijk rooster

Het persoonlijke rooster is een overzicht van alle cursussen en werkgroepen waarvoor je bent ingeschreven. Je kan het persoonlijk rooster naar eigen wens instellen. De tentamens en herkansingen kunnen ook toegevoegd worden aan het persoonlijke rooster. Je kunt jouw studieprogramma in één keer toevoegen door bij 'rooster toevoegen' voor 'studieprogramma' te kiezen. In het volgende scherm kun je jouw studieprogramma zoeken en toevoegen. Via de pagina van het persoonlijk rooster kun je ook gasttoegang aanvragen wanneer je bijvoorbeeld nog geen actief RU-account hebt. Op deze manier kun je toch het rooster raadplegen.

Via de roosterpagina van het betreffende jaar kun je informatie per cursus of studieprogramma opvragen. Onder de studieprogramma's zijn roosters te vinden van tentamenweken per opleiding en opleidingsjaar.

Tips voor het instellen van het persoonlijk rooster:

 • Voeg het rooster van 2023-2024 toe, niet die van 2022-2023.
 • Zorg ervoor dat de codes van de vakken (bijvoorbeeld: MAN-BCU012) in je rooster overeenkomen met de codes van de vakken waarvoor je bent ingeschreven in Osiris.
 • Vink onder het kopje ‘filter activiteiten’ alle hokjes aan met jouw werkgroep, hoorcolleges en toetsen.
 • Als je niet direct een rooster ziet, kan het zijn dat je qua weergave in een vakantieweek zit. Klik dan verder naar een onderwijsweek om je rooster te kunnen zien.

Studiegids

De studiegids bevat de vakken van je studieprogramma. Je ziet per studiejaar en semester welke vakken verplicht zijn en of je vrije keuzeruimte hebt.

Brightspace

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Radboud Universiteit. Hier vind je de volgende informatie:

 • Mededelingen van de docent.
 • Algemene cursusinformatie, zoals het cursusrooster en de studiegids.
 • Taken, opdrachten en slides van de hoorcolleges.
  Bij sommige cursussen kun je gevraagd worden om op Brightspace mee te discussiëren, opdrachten in te leveren of je te registreren voor groepsopdrachten.

Heb je vervolgens problemen met de toegang tot een cursus? Let dan goed op het volgende:

 • Heb je je (via Osiris) ingeschreven voor deze cursus?
 • Heb je wel toegang tot andere cursussen en/of communities? Zo ja, vraag na of de docent de cursus al heeft opengesteld voor studenten.
 • Heb je nog steeds problemen met de toegang tot een cursus? Stuur een e-mail naar icto@fm.ru.nl. Vermeld daarbij je studentnummer, je naam, de naam van de cursus en indien mogelijk de cursuscode.

Om je te helpen bij het gebruik van Brightspace is er een handige handleiding beschikbaar.

In deze uitgebreide video vind je nog meer uitleg over de mogelijkheden in Brightspace.

Inschrijven voor werkgroepen

Zoals eerder uitgelegd schrijf je je meestal in voor cursussen, werkgroepen en tentamens via Osiris. Bij sommige cursussen moet je je via Brightspace inschrijven voor werkgroepen. Heb je hulp nodig? Stuur een e-mail STIP (stip@fm.ru.nl). Let op: de Faculteit der Managementwetenschappen hanteert deadlines voor het inschrijven voor cursussen, tentamens en hertentamens. Schrijf je dus op tijd in.

E-mail

Microsoft Exchange is de standaard e-mail- en agendavoorziening voor alle medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit. Exchange is te gebruiken via https://mail.ru.nl/. Bij het aanmelden moet je vóór je s-nummer ru\ invoeren (bijvoorbeeld ru\s123456). Je kunt ook inloggen met je (primaire) e-mailadres. Indien gewenst, kun je e-mails automatisch laten doorsturen naar bijvoorbeeld een Hotmail- of Gmail-adres. Bekijk ook de website over e-mail. Hulp nodig? Stuur een e-mail naar icthelpdesk@ru.nl.

Let op: de Radboud Universiteit communiceert alleen met je @ru.nl mailadres. Als je zelf een mail verstuurt, doe dit dan vanuit je Radboud account.

4. Boeken en readers bestellen

Nadat je bent ingeschreven voor cursussen dien je nog je boeken en/of readers te bestellen. Hier lees je meer over het bestellen van je boeken, dit verschilt per studieprogramma.

5. Aanschaf mobile device (laptop)

Om het onderwijsprogramma aan de Radboud Universiteit te kunnen volgen, is het belangrijk dat je over een (mobile) device beschikt. De volgende minimum specificaties worden aanbevolen:

 • Windows 10
 • Intel i5 processor (of vergelijkbaar: AMD ryzen 5)
 • 8 GB intern geheugen
 • 256 GB SSD opslag
 • Internetverbinding
 • 13 inch display
 • Voldoende accuduur

Gebruikers van een MacBook dienen ervoor te zorgen dat in ieder geval de laatste versie van het besturingssysteem is geïnstalleerd.

Eventueel kun je apparatuur aanschaffen via www.surfspot.nl, een non-profit ICT-webwinkel met korting voor studenten op onder meer hardware. Maar je kunt uiteraard ook elders terecht. Studenten kunnen via SURFspot gratis het internet-beveiligingspakket F-secure downloaden.

Mocht het voor jou financieel onmogelijk zijn om zo’n device aan te schaffen, kijk dan op deze website. Ook is het mogelijk een leenlaptop aan te vragen. Vul hiervoor het aanvraagformulier in.

6. Andere faciliteiten

 • OSIRIS app: met de OSIRIS app is het mogelijk je rooster, cijfers en studievoortgang in één opslag te zien. Ook is het mogelijk pushnotificaties te ontvangen bij nieuwe tentamenresultaten en notities.
 • VPN: met VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde 'tunnel' aan tussen je digitale apparaat (pc, smartphone, etc.) en een VPN-server. Om off-campus toegang te hebben tot RU-applicaties, is het belangrijk om een VPN-verbinding te regelen.
 • KUARIO: de betaalapp voor printers.
 • WiFi

7. Voor studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid