Zoek in de site...

Bestrijding eikenprocessierups

Afgelopen jaar was de aanwezigheid van de eikenprocessierups veelvuldig in het nieuws. Ook op de campus was deze rups met de daarbij horende overlast aanwezig. Nu is er een manier om dit dier te bestrijden op een manier die de biodiversiteit niet schaadt. Het plaatsen van nestkasten voor koolmezen.

Nestkasten koolmezen

In de botanische tuin en theetuin zijn afgelopen februari 30 nestkastjes van de vogelbescherming geplaatst om koolmezen aan te trekken. Deze vogels zijn zeer welkom aangezien zij het probleem van de eikenprocessierups op een milieuvriendelijke manier aanpakken. Koolmezen voeren deze rupsen aan hun jongen, al voordat zij hun brandharen hebben ontwikkeld. Op deze manier zijn er minder rupsen en dus minder overlast.

Koolmees%20nestkast%20Boermarke%202%206%202019_RN documentpagina

Vervolg

Om dit plan over de hele campus uit te voeren zijn meer nestkasten nodig. Het Nijmeegse leer-werkbedrijf Stadsboom zet zich in om manieren te vinden om een bijdrage te leveren aan milieu en bewust ondernemen in Nijmegen. Stadsboom levert dit voorjaar 50 nestkastjes aan de campus om zo de eikenprocessierups te bestrijden.