Zoek in de site...

Vogelsterfte tegengaan door speciale raambestickering

Jaarlijks vliegen zich tientallen vogels dood tegen de grote reflecterende ramen van het Huygensgebouw. Onderzoekers Constant Swinkels en Sina Bohm dienden via de proeftuin Duurzaamheid een plan in om de ramen van het Huygensgebouw te bestickeren met speciale stickers.

95% minder vogelsterfte

De kleine ronde stickers van het bedrijf Feather Friendly zijn zo ontworpen dat het aan- en uitzicht van het gebouw niet belemmerd wordt, terwijl vogels niet meer tegen de ramen aanvliegen. De methode wordt in de Verenigde Staten al 15 jaar met succes toegepast: het aantal vogels dat zich tegen de ruiten doodvliegt wordt door de stickers met 95% verminderd.wit_raamstickers
Beeld: Feather Friendly

Uitvoering plan

Om de stickers te kunnen plaatsen, moet de buitentemperatuur hoger zijn dan 11 graden. Waarschijnlijk worden de ramen van het Huygensgebouw daarom pas in april 2020 bestickerd.

Vervolg

Collisie is - na habitatvernietiging - de tweede doodsoorzaak van vogels in Nederland. Met simpele oplossingen zoals het bestickeren van gebouwen met veel glas is dit eenvoudig aan te pakken. Swinkels en Bohm zien graag dat het bestickeren van het Huygensgebouw een voorbeeld voor de rest van de campus mag zijn, waarmee de Radboud Universiteit een voorloper kan worden op het verminderen van vogelsterfte door collisie. Of nog beter: wellicht biedt het inspiratie voor architecten om al bij het ontwerp van nieuwe gebouwen rekening te houden met de vogels.

Meer informatie