Het was een heel mooi moment om te horen dat je een verandering teweegbrengt

20/05/22

Kun je jezelf even voorstellen?
Ik ben Hamzah, ik ben 22 jaar oud, ik ben derdejaars Informatica bachelor student, en zal binnenkort afstuderen. Ik kan mezelf vooral omschrijven als iemand die niet alleen veel verschillende dingen leuk vindt, ik wil er ook altijd diep in duiken, ik wil altijd de dingen maken die ik leuk vind en dingen veranderen die ik kan verbeteren. Dit is ook de reden waarom ik informatica studeer en in de studentenparticipatie terecht ben gekomen. Ik ben altijd al bezig geweest met computers en games en ik had zoiets van "ik wil deze dingen maken" en ermee werken. Ook ben ik altijd al bezig geweest met muziekproductie en zingen.

hamzah2

Hoe ben je in de Facultaire Studentenraad terechtgekomen?
De specifieke manier waarop ik in aanraking ben gekomen met de FSR en uiteindelijk kandidaat ben geworden, is dat ik aan elke groepschat van mijn studie heb meegedaan; voor mijn jaar en alle jongere jaren toen ze kwamen. Ik was heel actief in die groepschats en elke keer dat iemand iets zei over een cursus, uitte ik heel... bewust mijn mening. Ik besprak altijd dingen met mensen en op een gegeven moment kende iedereen mijn naam door deze discussies. Op een gegeven moment stuurde de vorige voorzitter van de FSR, Isolde, me een berichtje en zei: "Hé, het lijkt erop dat je veel meningen hebt" en vroeg of ik interesse had om bij de FSR te komen. En ik had zoiets van: "hell yeah".

Isolde vroeg je om bij de Facultaire Studentenraad te komen, omdat je veel meningen hebt. Heb je het gevoel dat je in de FSR ook die meningen kan uiten en dat ze ook gehoord worden?
Oh ja, absoluut. Ik bedoel, over de eerste vraag, ja je kan altijd je mening geven, het antwoord op de tweede vraag, of ze gehoord worden, is een meer gecompliceerde vraag en het hangt af van hoe je de vraag interpreteert. Onze meningen worden altijd gehoord, we hebben het geluk dat we een zeer begripvol Faculteitsbestuur hebben. Ze luisteren altijd naar dingen en ze zijn heel redelijk. Maar iets wat ik dit jaar heb geleerd, is dat studenten soms heel ambitieus kunnen zijn en echt onrealistische ambities kunnen hebben. Soms lijkt het alsof er niet naar je geluisterd wordt, omdat je voorstelt dingen om te draaien en de "volwassenen" dan zeggen "nee, dat is onmogelijk". Maar op de lange termijn en op kleinere schaal voel ik me zeker gehoord en heb ik het gevoel dat mijn mening serieus werd genomen. Dingen die ik gedaan wilde krijgen, zijn gedaan, als ze mogelijk waren.

Heb je een concreet voorbeeld van je favoriete project of grootste prestatie dit jaar?
Dat zijn er zo veel... Het belangrijkste is het Bring your own Device (BYOD)-gedoe, omdat we daar echt veel feedback op kregen. BYOD is een nieuw beleid van de universiteit dat op onze faculteit wordt ingevoerd. Volgens dit beleid zou het de voorkeur moeten krijgen dat studenten hun eigen apparaten gebruiken voor hun studie, in plaats van gebruik te maken van de infrastructuur die de universiteit ter beschikking stelt. Onderdeel van deze ontwikkeling was het uitfaseren van de computerlokalen in de faculteit. Veel studenten waren hier op tegen en op het moment dat ze hoorden dat de computerlokalen zouden worden afgeschaft, ontstond er een soort oproer. Ze hebben ons veel feedback gegeven en duidelijk gemaakt dat ze echt niet klaar zijn voor dit soort veranderingen. Ik ben er het meest trots op dat ik deze zorgen heb kunnen overbrengen, want uiteindelijk heeft het er echt toe geleid dat de faculteitsraad zijn houding ten aanzien van het uitfaseren van de computerlokalen heeft herzien. Ik denk dat het een van mijn favoriete projecten is, vanwege al deze feedback. Het voelde echt alsof we ergens voor stonden en niet alleen maar zelf met ideeën kwamen.

Iets anders is natuurlijk de pilot voor gratis koffie die net van start is gegaan. Studenten kunnen nu gratis koffie krijgen en hopelijk wordt na de pilot geëvalueerd dat het haalbaar is om dit op de lange termijn te doen. Het is duidelijk waarom dit een van mijn favorieten is, het is heel tastbaar, het is iets dat studenten echt kunnen zien en proeven (lacht). Het is heel gemakkelijk om naar mijn vrienden te gaan en te zeggen: "Graag gedaan, wij hebben dit gedaan". We hebben ook soortgelijke dingen gedaan met het Giga-Bite restaurant. Zij introduceerden meer voedsel opties. Dit is een van mijn favoriete projecten, vanwege de feedback die we kregen van onze contactpersoon bij Giga-Bite. Ze vertelde ons letterlijk dat ze door ons meer eetmogelijkheden hadden geïntroduceerd. Dat was een heel mooi moment om echt te horen dat je een verandering teweegbrengt.

Dan nu een ander onderwerp. Je bent een internationale student en je maakt ook deel uit van de eerste Facultaire Studentenraad met internationale leden. Kun je beschrijven met wat voor uitdagingen je in het begin van het academiejaar te maken kreeg, hoe je ze benaderde en oploste?
De internationale ervaring was zeker niet iets waar ik naar uitkeek, omdat ik het in de eerste plaats niet verwachtte. Ik verwachtte gewoon dat het vanzelfsprekend is dat als er internationale studenten zijn, alles in het Engels zal zijn. Dit bleek genuanceerder te zijn en sommige mensen in de andere medezeggenschapsorganen zijn echt veel comfortabeler met de Nederlandse taal. In het begin was er wat verwarring, waarbij we heen en weer gingen om alles in het Engels te doen, dan weer niets in het Engels, dan weer de helft in het Engels... Dus het was een beetje een stressvolle ervaring. Maar later begon alles te stabiliseren en ik denk dat we op een gegeven moment begonnen te beseffen dat dit niet iets is waar we ruzie over moeten maken. Het gaat meer om bewustwording en om de dingen beetje bij beetje proberen op te lossen. De uitdagingen waarmee we te maken hebben, hebben vooral te maken met de taal die op sommige vergaderingen wordt gesproken, de taal van documenten, de taal van sommige communicatie, enz. Maar ik denk dat we ook goed werk verrichten om deze dingen te verbeteren. We hebben al projecten die elk aspect hiervan proberen te verbeteren. Het was zeker moeilijk en hopelijk zal het steeds beter gaan. Het is zeker de moeite waard om het uiteindelijk te verbeteren.

Het is zeker beter als studentenparticipatie open staat voor alle studenten! De Facultaire Studentenraad wordt vaak gezien als een orgaan waarvan mensen niet weten wat het precies doet. Kun je een beetje uitleggen hoe het voor jou was toen je grip begon te krijgen op hoe het er in de Studentenraad aan toe gaat?
Zoals ik al zei, het was Isolde, die me introduceerde in het hele gebeuren. Ik wist letterlijk niet eens van het bestaan van de FSR af. Ze vroeg me gewoon om lid te worden, en toen ze erover begon, stelde ik precies dezelfde vraag: "Wat is de FSR eigenlijk en wat zijn hun taken?" Toen vertelde ze het me niet eens, ze was gewoon van: "Je komt er wel achter, het is nogal moeilijk uit te leggen". Ik heb het gevoel dat dit de hele verwarring vertegenwoordigt. Als zelfs iemand die deel uitmaakte van de FSR het niet echt aan mij beschreef, is dat toch wel vreemd. Natuurlijk geef ik Isolde niet de schuld. Het is echt moeilijk om de taken van de FSR te omschrijven. We zeggen altijd officieel zoiets als "de Facultaire Studentenraad zorgt voor de beste ervaring van de studenten".  Vervolgens proberen we de miljard dingen die we eigenlijk kunnen doen in één zin te vangen. Ik begrijp dat dit tot verwarring kan leiden, maar ik denk ook dat dit precies is wat we doen. Wij zijn echt een studentenorgaan dat ervoor moet zorgen dat studenten vertegenwoordigd zijn tegenover de mensen in de faculteit die beslissingen nemen en beleid uitvoeren. Ik zou dus zeggen dat wij gewoon een groep studenten zijn, die contact hebben met de mensen die hier de touwtjes in handen hebben en we schreeuwen tegen hen als ze het belang van de studenten uit het oog verliezen.

Heb je nog iets toe te voegen?
Ja, ik wil het graag hebben over de hoeveelheid persoonlijke ontwikkeling die je kunt bereiken tijdens een jaar in de FSR. Dit is eerlijk gezegd zoveel meer dan ik had verwacht. Ik ben echt blij dat ik om deze reden heb meegedaan. Het is natuurlijk altijd geweldig om iets voor de studenten te bereiken, maar de persoonlijke winst is immens. Ik heb eigenlijk nooit eerder iets gedaan wat hier op lijkt. Ik heb altijd in studentenkringen gezeten en gewoon met studenten gepraat. Daar gaf ik mijn mening aan mijn medestudenten in plaats van er echt iets mee te doen. Het was dus heel verhelderend om echt aan dezelfde tafel te zitten met mensen die dingen besturen. In het begin lijkt het misschien alsof je niet ervaren genoeg bent om aan die tafel te zitten en dat alles wat je zegt ongekwalificeerd is en dat deze mensen alles weten en jij gewoon een willekeurige student bent, die niks van af weet. Maar je krijgt echt de immense hoeveelheid zelfvertrouwen die nodig is om dat allemaal heel snel uit te wissen, wanneer je zoiets als de FSR uitprobeert. In het begin voelde ik me ook zo, maar zo'n drie bijeenkomsten later begon ik mezelf meteen als volkomen gelijkwaardig aan deze mensen te zien en begon ik mijn ideeën en mezelf serieuzer te nemen; net zo serieus als de anderen in het Faculteitsbestuur en de Onderdeelcommissie. Ik denk dus echt dat de persoonlijke winst van zoiets te doen benadrukt moet worden, en ik zou het iedereen alleen al om die reden aanraden.

Dat is een mooie boodschap om mee af te sluiten! Bedankt voor jouw tijd en antwoorden.