Als Student Assessor ben je de Spin in het Web van de Faculteit

michiel2

Wil je jezelf alsjeblieft voorstellen?
Ik ben Michiel Maij, master student Wiskunde en dit jaar ben ik de student assessor van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Waarom heb jij ervoor gekozen om Student Assessor te worden?
Ik had voordat ik Assessor ben geworden eerst twee jaar bij de opleidingscommissie van wiskunde gezeten, en daarna ben ik Instituutassessor van wiskunde geweest. Ik merkte gewoon dat ik het heel leuk vind om in de medezeggenschap te werken. Ik vind het leuk om met studenten te werken of advies te geven over het beleid, en dat was voor mij ook de reden om te solliciteren voor deze functie; want hier ga ik werken met problemen die bestaan op een facultair niveau en niet alleen maar op een Wiskunde niveau.

Wat kun jij als Student Assessor doen om problemen die studenten ervaren op te lossen?
Als Assessor ben je de spin in het web van de faculteit. Je zit bij het faculteitsbestuur, als adviseur, daar mag je binnen de faculteit over alles je mening geven vanuit het studentenperspectief; en het faculteitsbestuur neemt het ook altijd wel serieus in hun overwegingen. De onderwerpen gaan van onderwijs tot onderzoek. Daarnaast heb je ook contact met de Facultaire Studentenraad, het onderwijscentrum, de studieverenigingen, Olympus, de andere Student Assessoren en de Rector. Zo heb je allemaal verschillende partijen waar je mee kan praten en advies kan geven. Precies op die manier kun je overal de problemen aankaarten. Maar daarnaast bent ook een verzamelaar voor problemen en informatie die je doorspeelt naar die personen die met dit onderwerp te maken hebben.

Je gaf aan dat je al veel ervaring kon opdoen binnen de medezeggenschap voor dat je Student Assessor bent geworden. Is deze ervaring een vereiste?
Nee, het is geen vereiste, want je kan ook met andere ervaringen die positie innemen. Het grootste verschil tussen een assessor en een gewone medezeggenschapsfunctie (de FSR en de OLC) is dat een Assessor echt een bestuurlijke functie is. Je zit in het midden tussen de studenten en de stafleden in en vormt de brug tussen die twee. Een beetje affiniteit met beide groepen is het belangrijkste hiervoor. Dus als je een beetje ervaring hebt met besturen, en dit kan zijn binnen studievereniging of binnen een politieke partij, of een aantal jaar binnen de medezeggenschap, is dat handig. Zodra je dat hebt dan ben je automatisch geschikt om Asessor te worden.

Hoe wordt je dan Student Assessor?
Vorig jaar werd ik gevraagd om eventueel assessor te zijn. Toen had ik een CV en motivatie brief opgestuurd naar mijn voorgangers. Daarna werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, en hoorde ik al snel daarna dat ik het was geworden. Het is dus niet zo als met de FSR of the OLC dat het via verkiezingen gaat, dit gaat echt via sollicitaties.

Als assessor werk je mee aan veel verschillende projecten. Wat heb je al bereikt dit jaar waar je succes kon boeken?
Ten eerste, als assessor ben je wel zelfstandige, maar je lost eigenlijk dingen op door met mensen in contact te komen. Zo kon ik bijvoorbeeld samen met de FSR ervoor zorgen dat er nu een pilot is voor gratis koffie voor studenten tot het einde van het jaar. Verder heb ik meegedacht met de andere assessoren van de andere faculteiten, met het faculteitsbestuur, met de studievereniging, en met de onderwijsinstituten, over hoe wij studenten weer terug kunnen krijgen naar de campus na corona. We merkten, dat vooral tweedejaars meer thuis blijven, omdat ze gewend zijn om online colleges te volgen of omdat ze geen kamer hebben. Als Assessor heb ik niet alleen maar meegedacht hoe we de studenten kunnen motiveren om terug naar de campus te komen, maar andere andere kant ook aan het faculteitsbestuur duidelijk kunnen maken dat het heel begrijpelijk is dat ze er niet zijn, omdat ze het gewoon niet gewend zijn. We zoeken dan naar een manier hoe we toch het beste kunnen uithalen voor iedereen. Iets wat ik heb bereikt wat echt tastbaar is dat ik dit jaar een beetje het voortouw heb genomen bij de vertrouwenscontactpersonen die we in samenwerking met de studievereniging, de FSR en met Olympus om bij de meeste studievereniging in gaan stellen. Hiermee willen we de drempel naar de centraal georganiseerde vertrouwenscontactpersonen verlagen. De ideeën die we hebben neergezet voor onze vertrouwenscontactpersonen worden nu ook een beetje mee genomen naar andere studieverenigingen binnen de universiteit, maar ook voor het centrale bestuur; want ook op het centrale niveau zijn ze bezig met het opstellen van een plan voor vertrouwenscontactpersonen.

Mooi dat jullie zo mooie initiatieven kunnen neerzetten. Kunnen studenten jou dan ook contacteren als ze een probleem of een idee voor een initiatief hebben?
Zeker, studenten kunnen altijd contact met de Assessor opnemen. In principe is de Assessor meer een onzichtbaren functie, omdat die meer in de bovenste regio van de faculteit zit. Maar dat betekent juist dat de Assessor een hele unieke plek heeft om vanuit daar problemen aan te pakken. Je kunt dus altijd contact met de Assessor opnemen, maar voornamelijk als het problemen zijn die van betekenis zijn voor het facultaire niveau. Denk hierbij bijvoorbeeld aan faciliteiten zoals studielandschappen, computers, sanitair, maar ook aan de roostering of tentamen problemen.  De Assessor zal dan kijken wat de beste manier is om dit probleem aan te pakken. Dus, je kunt altijd een mailtje sturen als je twijfelt of je op de juiste plek bent met je aanvraag, dit is altijd welkom!

De Student Assessor zijn klinkt als veel werk, hoe lukt het je om dit te combineren met je studie?
Voor het zijn van assessor staat ongeveer 20-30 uur in de week op de planning. Het voordeel is dat je het heel vrij kan inrichten. Dus in de praktijk zo 10-15 EC veilig kan doen per kwartaal, maar het hangt ook af hoeveel je zelf aan kunt. Ik heb het voordeel dat ik nu in de afsluitende fase zit van mijn master, en dus alleen maar nog mijn scriptie moet doen. Dit is heel goed te combineren met deze functie, die tijd dat ik niet in vergaderingen zit, zit ik aan mijn scriptie te werken, en zo krijg ik het jaar vol.

Ik hoorde dat je voor dit jaar nog geen opvolger hebt gevonden. Heb je nog een boodschap naar iemand die twijfel heeft om Student Assessor te worden?
Ja ik heb zeker een boodschap! Veel mensen worden afgeschrikt omdat de Student Assessor een functie is binnen het faculteitsbestuur die 20 - 30 uur in de week kost. Dat is best veel tijd, maar het is wel tijd die je redelijk vrij kan invullen; het is een hele flexibele functie. In de week heb je een aantal vaste afspraken, maar daarna ben je gewoon vrij om invullen wat nodig is voor jouw doelen. Je kunt zo veel en zo weinig mogelijk projecten doen als je wilt. Bovendien kan je ervoor kiezen om de dingen te doen die je leuk vind om prioriteit te geven aan je studie ernaast. Het is daarnaast ook gewoon een enorme bijzondere ervaring, niet alleen op professioneel niveau, maar ook gewoon voor jezelf. Je bent eigenlijk alles en niets, je zit overal een beetje tussen. Maar het leuke is dat je overal een deel van bent. Je bent betrokken met de Facultaire Studentenraad, maar je bent ook lid van het faculteitsbestuur. Daarmee krijg je een uniek kijkje achter de schermen van de faculteit op alle punten. Je zit  bijvoorbeeld bij activiteiten en evenementen soms niet als student maar als lid van het faculteitsbestuur, en die andere perspectief geeft er een hele bijzondere lading aan. Als je nog vragen hebt over de functie als Assessor of over andere dingen kun je altijd met mij in contact komen. Dit kan door me gewoon aan te spreken, of langs te komen bij mijn kantoor of via mail.

Bedankt voor je tijd!