Scanning EMs

JEOL 6330 Cryo FESEM

Deze JEOL FESEM  ( bytes)kan zowel in conventionele als in cryo-modus gebruikt worden. Voor elk van deze technieken is een eigen poort aanwezig.

  • Bij conventioneel gebruik dient het materiaal zelf geleidend te zijn of het moet vooraf voorzien worden van een geleidende laag (zie SEM coaters).
  • In cryo-modus, wordt het materiaal eerst met stikstof slush ingevroren en overgebracht naar de cryo-kamer. Mogelijkheden om de high pressure freezer te gebruiken voor het invriezen worden nu onderzocht.
  • Indien waarneming aan de binnenkant van het object gewenst is wordt het bevroren materiaal eerst gekliefd met een mes binnen de vacuum ruimte voor cryo-preparatie. Gedurende die preparatie vindt vervolgens een sublimatiestap plaats en wordt het materiaal met een interne sputteraar voorzien van een coating met goud-palladium. (meer informatie en foto's over de preparatie...)

Er bestaan verschillende typen houders (in bepaalde houders wordt het monster gekanteld opgesteld). Het is mogelijk om vanuit gekantelde opnamen stereo-projecties te maken.


Locatie

Kamer HG01.244

Assistentie

Extra informatie

Jeol SEM guide
Virtuele SEM > Meer
Naar een video van Pollennieuws.nl over deze cryo-SEM

video-pollennieuws-sem