Transmissie EMs

JEOL TEM 1400 (in kamer HG01.240)

De TEM 1400 (JEM 1400 Flash; Jeol, Tokyo, Japan; Nieuw-Vennep, Nederland) Transmissie Elektronenmicroscoop (TEM) is bestemd om alle routinematige waarneming van de FNWI uit te voeren. Het is een robuste microscoop met een redelijk  eenvoudige bediening, en opties voor het opnemen van multi-beelden en automatisch stitchen. Deze TEM kan worden ingezet in een breed scala, bij onderzoek in de biologie en in de materiaalkunde, waaronder nanotechnologie projecten en studies naar polymeren. De microscoop kan gebruikt worden om (panorama) overzichten te maken maar eveneens om gedetailleerde structuren (to 0.4 nm resolutie) te detecteren bij een hoge vergroting.  De electronenbron  is een Lab6 kristal. De JEM-1400 Flash wordt doorgaans bij 120 KV bediend en het is voorzien van een linkage functie naar optische microscopie.  Krachtige voorziening is de aanwezigheid van een hoog-gevoleige Matataki Flash sCMOS camera, die het mogelijk maakt om frames met een hoge snelheid op te nemen en om haarscherpe beelden te maken met een erg lage readout ruis. Naast de conventionele electromagnetische "image shift", is de JEM-1400 Flash geleverd met een montage systeem met een gemotoriseerde x-y positionering. Met dit nieuw system kan men naast enkele beelden ook panorama montages over een oneindig oppervlak opnemen bij een hoge vergroting.

JEM 1400 FLASH (TEM)

JEOL TEM 2100 (in kamer HG01.225)

The JEOL TEM 2100 (Jeol, Tokyo, Japan; Nieuw-Vennep, Nederland) is een 'state-of-the-art' 200 KV systeem dat bedoeld is voor het specialistisch werk. Het biedt oplossingen voor een brede scala problemen op het gebied van materiaalkunde, nano-electronica en bio-wetenschappen. Om deze microscoop te kunnen bedienen dient men een intensieve, langdurige training te volgen. Neem altijd contact op met Hetty Manenschijn om de mogelijkheden te bespreken.

Jeol 2100 TEM

Algemene specificaties:

 • Met de Jeol 2100 kunnen er hoge tot zeer hoge kwaliteit opnamen worden gemaakt met twee camera's: de Gatan 833 Orius (Gatan, Pleasanton, California, USA; München, Duitsland) voor goede kwaliteit en de Gatan 890 Ultrascan (Gatan, Pleasanton, California, USA; München, Duitsland) voor de hoogste eisen qua resolutie en gevoeligheid.
 • Deze TEM is voorzien van houders voor cryo-observatie en tomografie.
 • De STEM eenheid kan met een eigen Jeol eenheid zowel in helderveld als in donkerveld worden gebruikt.
 • Het bevat een Quantax EDS detector van Bruker (Leiderdorp, Nederland) waarmee men op regions of interest in de EM coupes elementanalyse kan doen.
 • Op de beeldanalyse computer is de IMOD software geïnstalleerd. Met de verschillende modulen kunnen tomogrammen uitgelijnd worden en projecties worden weergegeven.
 • Meer (pdf, 135 kB) technische specificaties

TEM 1010

De TEM 1010 is begin januari 2018 afgevoerd.


Locatie

TEM 1400 in HG01.240
TEM 2100 in HG01.225

Assistentie

Jeol JEM 1400 handleidingen

Jeol 2100 TEM
Handleidingen-Referenties

GI server (intern gebruik alleen):

 • "TEM manual Jeol 2100" (11MB)
 • EDS (Bruker), alleen intern:
  "Introduction EDS Analysis" (2.4 MB)
  "Manual Quantax" (15.3 MB)
  "ESPRIT Quick Reference Guide" (16.7MB)
 • Gatan cameras:
  "833 Orius manual" (6MB)
  "Easy camera tutorial" (1.5 MB)
  "Digiscan users guide" (630 KB)
  "890 Ultra scan camera" (2.3 MB)

Elders:

 • The IMOD homepage Boulder laboratory & Regents (Univ. Colorado):
  IMOD Software, Guides, Assistance and Information (zie ook IMOD op beeldanalyse pc)
 • Automated Tilt series Axquisition with SerialEM
 • Glossary of TEM terms

Online boeken

Data uploaden

Samenvatting (pdf, 372 kB)
Link naar webpagina